I dag landede noget så sjældent som en positiv corona-nyhed.
Medicinalvirksomhederne Pfizer og parteren Biontech meddelte nemlig, at de har taget et stort skridt på vejen mod en vaccine mod Covid-19.
I første analyse af et fase 3-studie viser vaccinen sig 90 procent effektiv, oplyser selskabet.
Fase 3 er sidste skridt inden en godkendelse fra myndighederne.
Og det er en lang stribe danske eksperter enige om, er virkelig gode nyheder.
- Nu er vi der, hvor vi kan begynde at se vaccine-effekten, når man har lavet undersøgelse i et meget stort forsøg. At den har en effektivitet på 90 procent, det er højere, end hvad jeg havde forventet af de første vacciner, siger Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Hans kollega Thomas Benfield, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital, kalder nyheden "fantastisk".
- Hvis den holder, så har vi en vaccine, der ikke bare lever op til, hvad vi håbede, men faktisk overgår det.
Vaccinen er blevet testet på omkring 43.500 personer i seks forskellige lande. Hvis resten af forløbet foregår efter planen, agter Pfizer at søge om en nødgodkendelse i USA. Det forventes de at gøre i tredje uge i november.
Styrelse mangler data
I Lægemiddelstyrelsen venter man med begejstringen, indtil man har fået data hos myndighederne, fortæller Thomas Senderovitz, der er direktør for Lægemiddelstyrelsen.
- Først og fremmest skal vi huske på, at det er en pressemeddelelse. Der er flere vacciner på vej, det er ikke den eneste, vi har i kikkerten. Vi kan forhåbentlig vi også lave en aftale om den her, og så har vi en god håndfuld, siger han.
Han fortæller, at man begyndte at se på denne specifikke vaccine 6. oktober, men at man altså fortsat ikke har fået de kliniske data, der skal bruges for at forholde sig til den.
Når først man har dem, burde der dog ikke gå så længe, før man kan godkende den, siger Thomas Senderovitz.
- Fra vi har fået data - og der ikke er sikkerhedsproblemer - går der maks én til to måneder.
Flere forbehold
Selvom de foreløbige resultater ifølge eksperterne er meget positive, mangler man stadig at få svar på flere forskellige spørgsmål, inden vaccinen først bliver godkendt og senere kan bruges i praksis.
Ifølge Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet, er selskaberne bag halvvejs igennem de antal infektioner, man skal opnå, før man har sikkerhed og data nok til at vide, om vaccinen er effektiv.
Og det er langt fra normalt, at man videregiver oplysninger og resultater om vacciner på så tidligt et tidspunkt i forløbet, forklarer han.
- Der er et enormt offentligt og politisk pres. Og så er der en meget høj grad af konkurrence imellem producenterne, der alle melder forskellige ting ud i øjeblikket, så der er også et kommercielt element i det.
Pfizer og Biotench mangler ifølge eksperterne stadig at fremlægge resultater, der blandt andet viser, hvor længe effektiviteten af vaccinen holder, og hvordan den virker på forskellige aldersgrupper.
Thomas Benfield forklarer, at immunforsvaret bliver træt med alderen. Det viser sig for eksempel i influenzavaccinerne, der er 70 procent effektiv hos 20-årige, men 30 procent for personer over 70 år.
Langvarige bivirkninger?
De første resultater har ikke vist nogle tegn på væsentlige bivirkninger. Det betyder dog ikke, at selskaberne bag vaccinen er helt i mål, fortæller Flemming Konradsen.
- Amerikanske myndigheder kræver, at man følger dem, der har fået vaccinen, to måneder efter for at sikre sig, at der ikke opstår bivirkninger, som man ikke fanger, hvis man kun følger dem i en uge.
Sidst, men ikke mindst, er der også det helt store spørgsmål om, hvor mange der kan få glæde af vaccinen. Og her har man flere udfordringer, siger Flemming Konradsen.
- Den skal stadig produceres, og der er produktionskapaciteten først fuldt opskaleret i løbet af næste år. Så til at begynde med er det et relativt begrænset antal doser, som Pfizer kan gøre tilgængelige.
Og som vaccinen er konstrueret, bliver det også en udfordring at få fordelt den rundt omkring i hele verden.
- Den skal opbevares og transporteres under meget lave temperaturer. Det gør det meget vanskeligt at sikre fordelingen og brug i lavindkomst-dele af verden, siger Flemming Konradsen.
Lars Østergaard minder dog om, at det er meget vanskeligt at lave en vaccine, og at det kan tage flere år - og at man kun har kendt til coronavirus fra januar af.
- Set i lyset af det er det gået sindssygt hurtigt, siger han.