To mænd er fredag blevet varetægtsfængslet sigtet for at have hjulpet Omar El-Hussein med at bortskaffe det våben, som han brugte ved attentatet på Krudttønden den 14. februar. Ved det senere angreb ved synagogen i Krystalgade lørdag nat anvendte han to håndvåben.
Sigtelsen lyder på medvirken til manddrab, ligesom det er tilfældet for tre andre unge mænd, der tidligere er blevet varetægtsfængslet i sagen.
Så selvom der er bred enighed om, at Omar El-Husseins angreb var et terrorangreb, er ingen af de anholdte altså sigtet efter terrorparagraffen.
Og det ville også på det nærmeste være umuligt at løfte bevisbyrden for hans medvirken, siger forhenværende operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen:
- Det forudætter, at de sigtede på et tidspunkt forud for angrebet har været klar over, at det, de medvirkede til, ville føre til frygt og destabilisere demokratiet, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
- Når gerningsmanden er afgået ved døden, så er det en meget vanskelig opgave at løfte den bevisbyrde.
Vidste de noget om angrebet før?
Alle fem er sigtet efter straffelovens paragraf 237 for medvirken til manddrab. Det er i sig selv en vanskelig anklage at løfte bevisbyrden for.
- Det betyder, at det skal havet stået klart for de sigtede, at det var et drab, de medvirkede til. Hvis gerningsmanden har sagt, at de skulle medvirke til et røveri, og de derefter hjalp ham, så er det det, de skal dømmes for, siger Henning Bang Sørensen, adjunkt ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.
- Hvis man ikke har nogle beviser i form af aftaler, så bliver det svært at løfte bevisbyrden.
Sigtede med banderelationer
De to mænd, der i dag blev varetægtsfængslet frem til den 26. marts, har begge relationer til bandemiljøet.
Manden, der blev anholdt i går, har forbindelse til grupperingen 'Brothas', der holder til omkring Mjølnerparken på Nørrebro i København. Det fortæller flere af hinanden uafhængige kilder til DR Nyheder.
- I bandemiljøet er det jo ikke ukendt, at man hjælper hinanden med at fremskaffe våben og med at skjule dem, hvis de har været brugt til en eller anden handling, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
Politiet fisker med finmasket net
Med de seneste anholdelser sidder fem unge mænd nu fængslet. Fire af dem er sigtet for at have bortskaffet det automatvåben af typen M95, som Omar El-Hussein brugte ved angrebet på Krudttønden.
Når så mange bliver sigtet for den forbrydelse, tyder det på, at politiet går meget grundigt til værks i deres efterforskning, mener den tidligere PET-chef.
- Man bruger et finmasket net til at trække vod gennem det miljø, Omar El-Hussein færdedes i.