De trætte og udmattede topforhandlere ligger forhåbentlig og sover en stor del af onsdagen. De har nemlig rigtig meget brug for deres søvn for at træffe de rigtige beslutninger, der er afgørende for, om vi får en storkonflikt.
De mange timers forhandlinger, der æder deres nattesøvn, kan være med til at hæmme de beslutninger, de er i stand til at træffe, forklarer søvnforsker Mikael Rasmussen:
- Det er kendt forhørsteknik, at hvis du berøver folk søvnen, bliver de mere medgørlige, jo flere timer, de har været vågne. Strukturelt giver det slet ikke mening, at man skal sidde så mange timer. De skal møde veludhvilede om morgenen og højst arbejde 7-8 timer med pauser ind imellem.
Beslutningsevne nedbrydes
Vores hjerne kan arbejde rimelig effektivt i ti timer, men efter 11-12 timer begynder det allerede at gå ned af bakke.
Det skyldes, at de kognitive funktioner begynder at blive hæmmet, og din koncentrationsevne, dit fokuspunkt og din beslutningsevne bliver stille og roligt nedbrudt.
Og når forhandlerne begynder at være trætte og får sværere ved at træffe beslutninger, er det ikke nødvendigvis noget, de kan være bevidste omkring, forklarer Mikael Rasmussen.
- Man oplever ikke selv, at ens hjerne kører på halv kraft. Det er også veldokumenteret, at man kan søvnberøve folk kraftigt, uden at de selv er i stand til at se det og reagere hensigtsmæssigt på det.
Pandekager og søvn
Den verdensberømte psykologiprofessor ved Havard, Daniel Kahneman, har undersøgt, hvad der påvirker menneskers beslutninger. I et forsøg med en gruppe israelske dommere, der skulle bedømme, hvorvidt straffede skulle bevilges prøveløsladelse beviste han, at der var stor forskel på udfaldet alt efter, hvornår de traf beslutningen.
Langt de fleste prøveløsladelser blev bevilget lige efter frokost. Forsøget er interessant, når man ser på de lange forhandlinger, parterne har måttet lægge krop til de sidste mange uger, fortæller Kaare Thomsen, direktør i virksomheden Gottleben, som underviser i forhandlingsteknik.
- Man er mere risikovillig, når man er ikke er træt og sulten. Når mennesker er trætte og vil i seng, forsvinder evnen ganske enkelt til at bedømme noget positivt. I virkeligheden burde Forligsmanden lægge forhandlerne i seng, give dem pandekager når de vågner og så ikke forhandle mere end 50 minutter af gangen.
Traditioner vinder
Men selvom de lange forhandlinger ikke giver det bedste udgangspunkt for at forhandle rent psykologisk, tjener de timelange forhandlinger et anden formål, forklarer Kaare Thomsen, der har undervist mange kommunale forhandlere og kender deres udfordringer:
- I enhver forhandlingssituation er kontekst og de traditioner, man skriver sig ind i, noget af det vigtigste. Hvis man er vant til at gøre tingene på en bestemt måde, er den etikette vigtig.
- Man har i forhandlinger altid en fordel i at gøre tingene formelt. Omkring overenskomstforhandlingerne har man et system, som alle stoler på. Du ville aldrig blive taget alvorligt, hvis du sørgede for søvn og pandekager.