På Slagelse Sygehus og Nordsjællands Hospital bliver 500 gravide med et BMI på 25 eller derover nu tilbudt en app, der skal være med til at gøre deres graviditet sundere.
Næsten 40 procent af de gravide på landsplan har et BMI på mindst 25. Og det er et stigende problem, der skal tages hånd om, mener flere eksperter.
Men en app kan ikke alene løse den udfordring, siger Christina Anne Vinter, som er klinisk lektor på Syddansk Universitet og overlæge på Odense Universitetshospital.
- Nu er der ikke noget "quickfix", når det gælder om at håndtere overvægt, men det er et spændende projekt.
Hjælpen kommer for sent
Det nye digitale forløb foregår ved, at den gravide via en app får adgang til en masse video og informationer fra jordemødre, læger og andet fagpersonale, som giver viden om kost og bevægelse.
Og app'en tilbydes ved nakkefoldsscanning i uge 12. Men effekten vil være langt større, hvis der blev sat ind endnu tidligere, mener Christina Anne Vinter.
- Forskning viser, at jo tidligere man sætter ind, jo bedre resultat. Så det allerbedste vil være at komme ind i graviditeten med en sund livsstil fra starten.
Per Ovesen mener også, at det er for sent, at de gravide først tilbydes hjælp ved 12-ugers scanningen. Han er professor og overlæge på fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
- Det er et rigtig godt tilbud. Men hvis man virkelig skal hjælpe dem, så skal man starte noget før, siger han.
Mette Kabell, som er jordemoder og projektleder på det nye digitale forløb, er enig i, at det kunne være godt at sætte ind tidligere.
Dog påpeger hun, at jo flere muligheder,der er for at forebygge, jo større er sandsynligheden også for, at de gravide begrænser vægtøgningen.
- Der er helt sikkert mulighed for at fokusere på både mors og barns sundhed på længere sigt, hvis man starter før graviditeten. Men det er stadig vigtigt, at man også sætter ind under graviditeten, siger Mette Kabell.
En ond spiral af overvægt
Per Ovesen anerkender, at projektet er med til at belyse en vigtig problemstilling, for hvert år stiger andelen af overvægtige gravide, og det er problematisk.
Overvægtige gravide har nemlig en øget risiko for mange komplikationer som kejsersnit, graviditetsbetinget diabetes og svangersskabsforgiftning.
- Hvis man er overvægtig som gravid, så kan man få store børn, som er svære at føde, og så skal de måske fødes ved kejsersnit, og det koster meget mere, end hvis det er ved almindelig fødsel.
- Og så fører man den onde cirkel videre, altså at en overvægtig mor får et overvægtigt barn, som bliver endnu mere overvægtig og får et endnu mere overvægtigt barn, forklarer han.
Det skal dog ikke lyde som en frygt eller en slags skræmmekampagne for de gravide, at nogle nu får tilbudt en app - men de skal se det som en hjælp til at håndtere en livsstil, mener Christina Anne Vinter, klinisk lektor på Syddansk Universitet og overlæge på Odense Universitetshospital.
- Der er fokus på alt muligt andet end bare vægten, som jeg ser det her projekt.
- Der er fokus på en sund livsstil med vejledning om kost og fysisk aktivitet, og det er jo hele essensen. Vægten er et objektivt mål, som man skal bruge til at vurdere på, men som jeg ikke synes, at man skal være så forskrækket over.