Eksperter modsiger minister: Dødsfald i psykiater-sag kan godt undersøges

Ordførere vil have sundhedsminister Nick Hækkerup i nyt samråd, efter at hans oplysninger på et samråd i går er blevet modsagt af eksperter.

Birte og Ronni Kristensen er to af de personer, der døde, mens de var patienter hos den hjerneskadede psykiater. Ordførere vil nu have klarhed over, om de og andre døde af psykiaterens behandling. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

SFs sundhedsordfører, Özlem Cekic, kalder nu sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i et nyt samråd om den vestjyske, hjerneskadede psykiater, efter at der var samråd i sagen i går.

Özlem Cekic vil have klarhed over, om nogle af psykiaterens patienter er døde efter at have fået store doser eller forkerte blandinger af medicin.

- Jeg spurgte jo faktisk ministeren på samrådet i går, om det er muligt at finde frem til tidligere patienter, der eventuelt har mistet livet. Det sagde han nej til. Men efterfølgende ser jeg i TV Avisen, at det godt kan lade sig gøre, siger Özlem Cekic.

- Nu må ministeren komme i et nyt samråd og forklare, hvad der er op og ned i den sag.

Oplysninger ligger i register

Ifølge flere eksperter, DR Nyheder har talt med, er det muligt at fremskaffe de ønskede oplysninger om tidligere patienter.

I Lægemiddelstatistikregistret, som bestyres af Statens Serum Institut, ligger der nemlig oplysninger fra de sidste tyve år om alle lægers ordinationer af medicin til patienter.

De oplysninger kan Sundhedsstyrelsen få, siger lektor i sundhedsjura, Kent Kristensen, fra Syddansk Universitet.

- Der står helt klart i loven, at Sundhedsstyrelsen kan bede Statens Serum Institut om at udlevere oplysninger om lægers ordination af antipsykotisk og afhængighedsskabende medicin på en måde, så man kan finde frem til de enkelte patienter, siger Kent Kristensen.

Minister: oplysninger slettes

På samrådet i går oplyste Nick Hækkerup ellers, at det ikke var muligt at finde oplysninger længere end et år tilbage. På et spørgsmål fra Özlem Cekic svarede han:

- Efter min bedste erindring af spørgsmålet, så handler det om, hvor lang tid tilbage den registrering, der er foretaget, bliver gemt, og at det derfor ikke er muligt at søge længere end det år tilbage.

Også i et skriftligt svar fra ministeren til Folketingets sundhedsudvalg står der, at Sundhedsstyrelsen højst må gemme data i ét år.

Sundhedsjurist finder svar misvisende

Kent Kristensen mener, at svarene fra ministeren er misvisende.

- De går jo på, at når først Sundhedsstyrelsen har fået oplysningerne, så må de gemme dem i et år. Men det udelukker jo ikke, at de beder Statens Serum Institut om et nyt udtræk om den pågældende sundhedsperson, nu når de har grund til det, siger Kent Kristensen.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, mener, at undersøgelsen nu må sættes i gang.

- Når det viser sig, at det er muligt at undersøge om patienter er døde, og om de blev ordineret store doser medicin, så mener jeg klart, vi har en forpligtelse til at gøre det, og det burde ministeren være den første til at sikre os, at vi får gjort, siger hun.

- Dybt bekymrende

Sophie Løhde undrer sig over Nick Hækkerups svar på samrådet i går.

- Det er dybt bekymrende, at han tilsyneladende har afgivet forkerte oplysninger til Folketingets sundhedsudvalg, siger Sophie Løhde.

Også hun mener, det bliver nødvendigt at få ministeren i samråd igen.

- Der er fortsat rigtig mange ubesvarede spørgsmål i denne sag, og det her kommer så oveni. Derfor er jeg også sikker på, at vi ikke har haft det sidste samråd om denne sag.

Minister vil have alt frem

Nick Hækkerup udtalte i aftes i et skriftligt svar til DR Nyheder:

- De oplysninger, Folketinget har fået, er korrekte. Og det er mit ønske, at alt skal frem i den her sag, så hvis vi kan få flere oplysninger om den medicin, psykiateren har udskrevet, skal vi det.

Det har endnu ikke været muligt at få et svar fra sundhedsministeren på, om han så også vurderer, at det rent faktisk er muligt at få flere oplysninger om psykiaterens udskrivninger af medicin, sådan som flere eksperter mener.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk