Eksperter i voldtægt: Sex uden samtykke skal være strafbart

Voldtægtslovgivningen bør ændres, mener sygeplejerske fra voldtægtscenter og lektor i strafferet.

Som loven er indrettet i dag, skal der være sagt nej, eller man skal have været ude af stand til at sige nej, før der kan dømmes for voldtægt. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

En omstridt dom fra Roskilde Byret i forrige uge har igen fået debatten om voldtægt til at blusse op.

I dag er der arrangeret demonstrationer flere steder i landet for at få sat voldtægt på den politiske dagsorden.

Det sker, efter tre unge mænd blev frikendt for voldtægt, fordi pigen ifølge retten var ved bevidsthed og derfor ikke var i en hjælpeløs tilstand til at sige ordentligt fra.

I den omstridte sag havde de tre teenagedrenge været til en fest i Herfølge, hvor de på skift havde haft sex med en 17-årig pige, der lider af sukkersyge, var ramt af insulinmangel og havde en promille på 1,58.

Nu foreslår en lektor i strafferet, der har beskæftiget sig indgående med voldtægtsparagraffen i straffeloven, at loven laves om.

For som loven er i dag, skal der være tale om vold, trusler om vold eller en situation, hvor offeret er ude af stand til at sige nej, før der er tale om voldtægt, forklarer Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universitet.

- Loven er meget gammeldags, fordi den netop er formuleret hen over nogle tvangsmidler i stedet for at være formuleret i overensstemmelse med en moderne tankegang, som de gør det mange andre steder i verden. Nemlig formuleret hen over spørgsmålet: Var der samtykke - eller rettere - var der et manglende samtykke?

Dermed lægger hun op til, at der skal kunne dømmes for voldtægt, hvis ikke der foreligger et samtykke til sex mellem parterne.

- Det er både psykologisk, men også i praksis en utroligt stor forskel, forklarer hun.

Sygeplejerske: God idé at ændre loven

Synspunktet vinder opbakning hos Hanne Baden Nielsen, der er afdelingssygeplejerske og daglig leder for Center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet. Her tager man både imod ofre for voldtægter og forsker i problemstillingen.

Hanne Baden Nielsen ser det som et vigtigt samfundssignal at ændre lovgivningen.

- Der er nogle kvinder, der hverken er i stand til at sige ja eller nej. Og så kan man sige, at så har de i hvert fald ikke sagt nej, og dermed har de sagt ja. Sådan hænger verden ikke sammen. Så jeg synes, det ville være en god ide at ændre loven, siger hun.

Kan det ikke blive et problem, hvis man skal lave en kontrakt hver gang?

- Jo, i princippet. Men der er heller ikke nogen, der siger, at man skal gøre det med folk, man kender, siger Hanne Baden Nielsen.