Tirsdag valgte den nu afgående chef for PET, Jakob Scharf, at trække sig fra sin post per 1. januar næste år. Det sker på baggrund af, flere utilfredse politifolk har kritiseret Jakob Scharf for blandt andet dårlig ledelse og sendt to klager til Rigspolitichefen.
Men hvem bliver den nye chef for efterretningstjenesten? Det er et spørgsmål, som rejser sig dagen derpå. Et spørgsmål, DR Nyheder har stillet flere eksperter.
- Der er tradition for, at det er en stærk jurist, som kommer fra centraladministrationen, og vedkommende skal helst have siddet i Justitsministeriet, forklarer lektor Flemming Splidsboel, der har forsket i PET.
En afdelingschef i Justitsministeriet
Det er Statsministeriet, der i samråd med Justitsministeriet lige nu sidder og kigger på kandidater til posten.
Også den tidligere operative leder af PET, Hans Jørgen Bonnichsen peger på en jurist fa departementerne som det oplagte valg.
- Der er tradition for, at det er departementschefen, der finder en person, som pågældende kender og har tillid til, og som vedkommende kender ud og ind, siger Bonnichsen.
PET-kender og forfatter, Hans Davidsen-Nielsen mener, at den nye chef vil blive fundet i Justitsministeriet.
- Mit bedste bud er, at det bliver en afdelingschef fra Justitsministeriet, men hvem det bliver, ved jeg ikke. Men jeg vil sætte mine penge på en embedsmand derfra, siger han.
Politimæssig erfaring er et plus
Jakob Scharf har en baggrund i Justitsministeriet, men han har også siddet som politimester for Rigspolitiets politiafdeling. Og netop en politimæssig erfaring, er også et plus, mener Splidsboel.
- Hvis personen oveni har en politimæssig baggrund, som Scharf har, er det en styrke, fordi chefen skal danne bro mellem politimedarbejderne i PET og akademikerne, siger han og forklarer, at der i PET er omkring 40 procent politiansatte, mens lidt over halvdelen har en akademisk baggrund.
Mere kontrol med ny chef?
Selv om der er tradition for, at efterretningschefen bliver fundet i Justitsministeriet, mener Splidsboel også, at det er en mulighed, at han eller hun denne gang kommer fra en stilling i Statsministeriet.
- Hvis man synes, at der har været så store problemer nu, at man skal have PET tættere på, så man kan holde mere øje med dem, kan det godt gå i retning af, at man vælger en fra Statsministeriet, siger han.
Men selv om buddene er mange, ved ingen hvornår den nye chef bliver udpeget.
- Det kan være helt frem til 1. januar, for Scharf sidder jo i stillingen frem til da, siger Hans Davidsen-Nielsen.
Ifølge justitsminister Morten Bødskov vil stillingen nu blive slået op.