Forbuddet mod 13 hunderacer fra 2010 har ikke reduceret antallet af bidskader på mennesker og hunde. Det konkluderer en evaluering af hundelovens forbudsordning fra Københavns Universitet.
- Vi kan slet ikke se nogen effekt i forhold til bid på mennesker, og vi ser heller ikke nogen markant effekt på antallet og omfanget af bid på hunde, se siger Iben Meyer, der sammen med sin kollega Björn Forkman står bag evalueringen.
Forskerne har set nærmere på hændelser, hvor hunde har bidt andre hunde eller mennesker før og efter, at hundeloven blev indført i 2010.
Fødevareministeren: Skaber tryghed
De har kigget på hændelser i 2008 og 2009, som de har sammenlignet med hændelser i 2011 og 2012.
- I de data, vi har samlet ind, kan vi ikke se en reducerende effekt, for vi kan se, at antallet af bid ligger på næsten det samme før og efter 2010, siger Iben Meyer.
Tidligere fredag refererede fødevareminister Karen Hækkerup ellers til evalueringen fra KU og brugte den som begrundelse for, hvorfor hun ikke vil ændre hundeloven.
- Evalueringen har ikke givet mig et grundlag for at ophæve ordningen - derimod står det klart, at den skaber tryghed i befolkningen, sagde fødevareminister Karen Hækkerup tidligere fredag.
Færre forbudte hunde
Evalueringen viser, at der er blevet registreret færre hunde, der figurerer på listen over de 13 hunderacer.
- Alle hunde kan bide, det ved vi jo. Vores data siger desværre ikke så meget om, hvilke hunderacer der bider, men det er klart, at det ikke kun er de forbudte hunde, der bider, siger Iben Meyer.
Hvad skal man så gøre i stedet for et forbud mod de 13 hunderacer?
- Det er ikke vores opgave at afgøre hundelovens fremtid, men oplysning om hunde og deres adfærd er et vigtigt skridt, siger Iben Meyer.
Hækkerup: Hundene er stadig i landet
Fødevareminister Karen Hækkerup mener, at der er en ganske logisk grund til, at antallet af bid ikke er faldet, siger hun til DR Nyheder fredag eftermiddag.
- På trods af, at de er forbudt, findes de stadig i Danmark, og de bider stadig. Det vil være anderledes om nogle år, hvis de ikke er i landet længere. Rapporten har den svaghed, at den kun bygger på data på en periode på tre årsiger hun og fortsætter:
- Vi kan se, at 40 procent af hundebiddene er foretaget af de 13 forbudte hunderacer, siger hun og refererer til tal fra Rigspolitiet.
Voldsom kritik af hundelov
Siden hundeloven blev ændret i 2010, hvor 13 hunderacer blev forbudt, er loven blevet kritiseret flere gange.
Blandt andet vakte det stor opsigt, da schäferhunden Thor i september sidste år bed en anden hund.
Efterfølgende blev det besluttet, at Thor skulle aflives, men en politibetjent kidnappede Thor, som den dag i dag lever i Sverige.