Eksperter: EF-domstol svær at rokke

EU-eksperter tror ikke, at det vil lykkes Birthe Rønn Hornbechs at rokke EF-domstolen og sikre Danmarks udlændingepolitik. Forsøget er gjort før uden held.

Birthe Rønn Hornbech får svært ved at forsvare Danmarks udlændingepolitik over for EF-domstolen, vurderer eksperter. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech vil konfrontere EF domstolen, efter at en dom i fredags ser ud til at undergrave den danske udlændingepolitik.

Hvis en dansker har arbejdet kortvarigt i et andet EU land, kan han eller hun nemlig i princippet se bort fra både kravet om bestået danskprøve, bankgaranti og fast arbejde.

Rønn: Domstol er ikke over politikerne

Men de 27 uafhængige, nationalt udpegede dommere i EF-domstolen, skal ikke overtrumfe politikerne, siger Birthe Rønn Hornbech:

- Det er jo ikke domstolene, der til tid og evighed skal bestemme EU-retten. Det er de folkevalgte, nemlig først og fremmest ministrene, siger hun tirsdag til DR Nyheder.

Tidligere forsøg har slået fejl

Men Birthe Rønn Hornbechs plan vækker bekymring hos flere EU-eksperter: Integrationsministeren er nemlig ikke den første europæiske politiker, der prøver et opgør mod domstolens tiltagende magt, skriver Berlingske Tidende.

Flere statsledere som Helmut Kohl og Margaret Thatcher og vores egen statsminister Anders Fogh Rasmussen har tidligere været ude i samme ærinde. Uden held.

Domstol á la amerikansk højesteret

Og derfor tror EU-ekspert ved Håndværksrådet, Peter Vesterdorf ikke på, at Birthe Rønn Hornbechs forsøg vil lykkes:

- Det er svært, ligesom det sikkert er svært at begrænse den amerikanske højesteret, siger han. Danmark afhængig af svær opbakning

Peter Vesterdorf påpeger samtidig, at der bor millioner af tredjelandsborgere i stater som England og Frankrig, og derfor kan det blive svært at få opbakning i EU i spørgsmålet.

- Der er grænser for, hvor langt man vil gå af hensyn til danske problemer, siger han til Berlingske Tidende.

EU's øverste dømmende myndighed

EF-Domstolen i Luxembourg blev oprettet i 1952 og er den øverste dømmende myndighed i EU, hvor den afgør sager på tværs af landegrænser, der vedrørende EF-traktaten. Altså i de overstatslige sammenhænge, hvor EU kan lave regler med direkte virkning i medlemslandene.