Ekspert: Politianmeldelsen af Alles Lægehus-klinikker er meget usædvanlig

Region Nordjylland er gået til politiet efter afsløringer fra DR-programmet Kontant.

Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved Aalborg Universitet, kalder det en 'meget usædvanlig sag', når Region Nordjylland har anmeldt flere Alles Lægehus-klinikker til politiet. (Foto: © Marlene Zøllner-Manly Marlene Zoellner Manly, DR)

Det fremgik tidligere af rubrikken, at koncernen Alles Lægehus er blevet politianmeldt. Det er blevet præciseret til, at Alles Lægehus-klinikker er blevet meldt til politiet.

Region Nordjylland har i dag meldt ud, at de har anmeldt flere nordjyske klinikker, der drives i samarbejde med koncernen Alles Lægehus til politiet.

Det sker, efter DR-programmet 'Kontant' i sidste uge kunne afsløre, at flere klinikker i Nordjylland, der drives i samarbejde med alles lægehus, i flere tilfælde har sendt regninger afsted for tillægsydelser, som flere patienter mener, de aldrig har modtaget.

Noget, som har givet Region Nordjylland mistanke om, at flere lægeklinikker forsøger at tjene ekstra penge på arbejde, der slet ikke er blevet udført.

Og at regionen nu politianmelder flere klinikker, er ifølge Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved Aalborg Universitet meget usædvanligt.

- Vi har meget få sager af denne her karakter. Det, der særligt gør den her sag usædvanlig er, at det er flere klinikker, som allesammen er administreret af den samme lægevirksomhed, siger han.

- Vi er ærgerlige over, at der er sket fejl i registreringen af tillægsydelser i nogle af deres lægehuse. Vi vil fortsat samarbejde med myndighederne for at få sagen belyst, skriver Alles Lægehus i et svar til DR. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Lægeklinikkerne i landet får ekstra penge fra regionerne for hver ydelse, de giver patienten til en konsultation.

For eksempel kan en lægeklinik inkassere 233,41 kroner for en såkaldt psykometrisk test, der tester for blandt andet depression. Og dem har Alles Lægehus-klinikken i Aalborg i 2021 udført 569 procent flere af, end den gennemsnitlige klinik i Nordjylland.

Men hvem sidder juridisk set med det endelige ansvar i denne her sag? Det findes der et meget klart svar på ifølge eksperten.

Hvem er ansvarlig?

- Det er helt fastlagt i lovgivningen, at det alene er den læge, der ejer det pågældende ydernummer, der er ansvarlig, siger Kent Kristensen.

- Det vil sige, at det øjeblik, lægen sender sine regninger til regionerne, så hæfter lægen også for, at der er korrekt afregnet i forhold til overenskomsten.

Og ifølge Kent Kristensen, er der flere ting, der er gået galt i denne her sag.

En intern vejledning, som DR er kommet i besiddelse af, beskriver, at personale skal være opmærksomme på mulige tillægsydelser. Ifølge Alles Lægehus er den udarbejdet som til hjælp i nordjyske klinikker.

Og den vejledning fortolker helt konsekvent reglerne for afregning forkert, siger Kent Kristensen.

I Kontant-programmet siger Alles Lægehus, at den interne vejledning ikke er gældende i dag og er revideret flere gange.

Men den interne vejledning tyder ifølge eksperten på, at det måske ikke kun er enkelte klinikker, der, som han kalder det, har overfaktureret regionen i strid med reglerne.

- Det er bekymrende, at det ikke bare er en lille klinik, der er politianmeldt. Det er flere klinikker, der drives af Alles lægehus, som i alt administrerer omkring 40 klinikker.

- Det rejser bekymringer omkring, hvorvidt det her er gældende for alle 40 klinikker, at de afregner i strid med reglerne.

Alles lægehus skriver i et skriftligt svar til DR, at de er ærgerlige over, at der er sket fejl i registreringen af tillægsydelser i nogle af deres lægehuse. De vil fortsat samarbejde med myndighederne for at få sagen belyst.

Læger risikerer at miste retten til at praktisere

Ifølge Kent Kristensen kan sagen få flere forskellige konsekvenser.

Som den yderste konsekvens kan den læge, der ejer ydernummeret på den klinik, der er blevet politianmeldt, miste retten til at praktisere efter overenskomsten i regionerne.

- Derudover er det er helt naturligt, at der i de her sager også vil blive rejst et tilbagebetalingskrav fra Region Nordjyllands side, siger Kent Kristensen.

Men en anden konsekvens af sagen er også, at den svækker tilliden til de almene læger. Både hos patienterne, men også hos regionen.

- Der er omkring 42 millioner afregninger om året fra landets lægepraksisser. Der er ikke nogen mulighed for at gennemgå dem enkeltvis. Så det er nødt til at være et system, der er baseret på tillid, og denne her sag gnaver i tilliden til det system, siger Kent Kristensen.