Der er ikke tale om en løs kaffeaftale eller en gåtur i skoven. Det er et præsidentbesøg med fuld galla, piber og trommer. Tusindvis af politifolk på arbejde og forseglede kloakdæksler på strækningen fra Air Force One til Amalienborg.
Derfor er det ganske opsigtsvækkende, ja nærmest uhørt, når Donald Trump nu antyder, at det besøg, han selv inviterede sig på, kun er en mulighed og en overvejelse. Det forklarer professor i diplomati Martin Marcussen fra Københavns Universitet.
- I diplomatisk sammenhæng er det et dobbelt brud på etiketten. Første brud er, at han inviterer sig selv for åbent kamera. Den overser vi, bliver måske lidt stolte, sender dernæst en officiel invitation og begge parter begynder planlægningen. Derfra kan det ikke stoppes, forklarer Martin Marcussen, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
- En aflysning derefter uden valid grund vil være et endnu større brud på etiketten, end hvad man hidtil har set, slår professoren fast.
Trump 'overvejer' Danmark
Søndag smed Donald Trump pludselig en spand grus i det maskineri, der ellers støt har malet hen imod et officielt statsbesøg fra Amerikas Forenede Stater den 2. og 3. september i Danmark.
Det Hvide Hus har tidligere bekræftet, at Donald Trump lægger vejen forbi Danmark i begyndelsen af september, men da præsidenten i aftes holdt pressemøde i New Jersey var tonen pludselig anderledes.
- Jeg overvejer at tage dertil. Det er ikke helt sikkert, at jeg skal dertil, men det kan godt være. Vi skal til Polen, og så skal vi muligvis til Danmark, sagde den amerikanske præsident, til trods for at både det danske kongehus og statsministerium har bekræftet besøget.
I samme anledning forklarede Donald Trump, at planerne om eventuelt at købe Grønland ikke er øverst på dagsordenen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde bagefter, at man fra dansk side fortsat regner med og planlægger efter, at Donald Trump kommer om 14 dage.
Aflysning kræver gode argumenter
Diplomati-professoren fortæller, at der sædvanligvis skal tunge argumenter til, hvis et statsbesøg af den kaliber skal aflyses.
- Sådanne besøg kan aflyses og er også blevet det før. Men det kræver ekstraordinære argumenter som krig, dødsfald i familien eller i den størrelse, siger Martin Marcussen.
Han fortæller, at Danmark i 2016 aflyste Dronning Margrethes statsbesøg i Tyrkiet med den begrundelse, at landet var i 'undtagelsestilstand' efter et afværget kup mod præsident Recep Tayyip Erdogan.
Martin Marcussen forklarer, at kommunikationslinjerne mellem Udenrigsministeriet i Danmark og modparten i USA formentlig gløder netop nu. For at tage højde for alle situationer med en præsident, der for rullende kameraer kan finde på at ændre planer, som alle troede var faste.
- Diplomatisk protokol og etikette er på mange måder under forandring med Donald Trump ved roret, med de pludselige indskydelser om rejseplan og dagsorden. Reglerne for almindeligt diplomatisk samkvem genskrives for åbent tæppe, konstaterer Martin Marcussen.