Ekspert om drab på forfatter: Nogen har ment, at han har snakket for meget

Drabet på Nedim Yasar er et signal, mener direktør for exitprogram.

Nedim Yasar brød ud af banden Los Guerreros i 2012. Men i banderne sværger man livslang loyalitet, fortæller direktør for exitprogram. (Foto: © Tobias Nicolai, Scanpix)

Drabet på forfatter, radiovært og tidligere bandeleder Nedim Yasar handlede om at lukke munden på ham.

Det vurderer Poul Kjellberg, som er direktør i organisationen Comeback, som laver exitprogrammer for unge i bandemiljøerne. Han kender Nedim Yasar fra miljøet og er meget rystet over hans død. Det fortæller Poul Kjellberg i radioprogrammet Kulturen på P1.

- Nedim var en mand ved sine meningers mod og var ikke bange for at ytre sig – ej heller offentligt. Det har nu fået fatale konsekvenser, siger Poul Kjellberg.

Den nyslåede forfatter blev i går aftes skudt på vej hjem fra en bogreception, hvor han fejrede udgivelsen af sin bog 'Rødder - en gangstars udvej' om fortiden i bandemiljøet.

Gerningsmanden er ikke blevet identificeret endnu.

Man slipper aldrig helt ud

Nedim Yasar har flere gange fortalt om, at han har følt sig truet af skygger fra sin fortid, men alligevel har han fortsat med at fortælle om sin fortid som leder af banden Los Guerreros, en støttegruppe til Bandidos.

Hans bog var nyeste led i hans oplysningsprojekt. Han ville dele sin viden for at komme banderne til livs. Men det er et brud på bandernes kodeks, fortæller Poul Kjellberg:

- Hvis man har været en del af det her miljø, så siger man ingenting. Det er det æreskodeks, man forsøger at opretholde.

Nedim Yasaes bog 'Rødder - en gangsters udvej' er skrevet sammen med Marie Louise Toksvig. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Og selv om man forlader en bande, som Nedim Yasar gjorde i 2012, forventes man stadig at være loyal over for sine tidligere bandekolleger, fortæller Poul Kjellberg.

- Man har en idé om, at man sværger evig loyalitet til den gruppering, man træder ind i. Og selv når man træder ud, er der nogen der føler, de har medbestemmelse over ens ytringsfrihed og det, man ønsker at berette verden om.

- Det hænger ved for tid og evighed for de mennesker, der har været en del af de miljøer her. De vil altid gå med en vægt på deres skuldre, som betyder, at de skal vogte sig for, hvad de siger og gør.

Minder om Mexico

Drab og drabsforsøg på forfattere og debattører er meget sjældne i Danmark.

Det fortæller Mille Rode, som er daglig leder af Dansk PEN, som arbejder for skrivefrihed for forfattere og journalister.

- Vi har ganske få eksempler herhjemme, gudskelov, på folk som bliver angrebet, fordi de har skrevet en bog. Den mest aktuelle sag er Yahya Hassan, som jo også var kommet i unåde i visse kredse, siger hun.

Trusler på livet og drabsforsøg er dog en del af livet for forfattere og skribenter mange steder i verden. Truslerne mod ytringsfriheden kan både komme fra magthaverne, men også fra bander, fortæller Mille Rode, som sammenligner mordet på Nedim Yasar med drab på journalister i Mexico.

- I Mexico ser vi eksempler på journalister, der bliver slået ihjel af bandemedlemmer, fordi de har afsløret narkokriminalitet, siger hun.

31-årige Nedim Yasar døde som følge af skuddene affyret af en endnu ukendt gerningsmand.

Politiet efterlyser vidner til episoden.

Flaget var i dag på halvt hos Radio24syv, hvor den tidligere bandeleder arbejdede som radiovært. 31-årige Nedim Yasar blev skudt på Hejrevej mandag aften. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)