Ekspert om dansk terror-kobling: Svært at tro vi udleverer til Iran

Diplomatisk krise mellem Danmark og Iran er sandsynlig, mener lektor.

Mindst 25 blev dræbt i angreb på militærparade lørdag. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)

Det er meget lidt sandsynligt, at Danmark kommer til at udlevere asyliranere til Iran, efter et terrorangreb mod en militærparade i weekenden, der ifølge de iranske myndigheder kostede mindst 25 livet.

Det siger Rasmus Christian Elling, der er lektor på Københavns Universitet og har forsket i Iran.

- Jeg har svært ved at tro, at vi vil udlevere til Iran, men omvendt er der et massivt pres på den iranske regering fra befolkningen. Iranerne vil have nogle resultater, fordi de er forfærdede og bestyrtede over, at der kan foregå et terrorangreb, som bliver støttet af iranere i andre lande, siger han.

De iranske myndigheder mener, at det er gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), der står bag angrebet i lørdag. Gruppen kæmper for, at det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz, hvor angrebet fandt sted, løsriver sig og bliver sin egen nation.

ASMLA har blandt andet en dansk forgrening af asyliranere. Gruppens talsmand Yacoub al-Tostari valgte lørdag at kalde angrebet 'heltemodigt' på iransk tv.

Over for DR Nyheder bekræftede han i går, at det var Ahwaz National Resistance (ANR), som ASMLA er en del af, som stod bag angrebet. Han pointerede dog, at han ikke vidste, at angrebet ville finde sted.

- Vi er kun den politiske del af bevægelsen Ahwaz National Resistance (ANR) og står for mediehåndtering. Vi ved ikke noget om detaljerne, og vi har ikke haft noget at gøre med planlægningen. Vi formidler bare, hvad der er sket, hvordan og hvorfor, sagde han.

Flere grupper har taget skylden

Angrebet er dog stadig præget af nogen mystik. I aftes udsendte en gruppe, der påstår at være ASMLA, en erklæring, hvor de benægtede at stå bag det blodige angreb.

Og i lige nu står det hen i det uvisse præcis hvem, der stod bag skyderiet mod militærparaden, fortæller Rasmus Christian Elling.

- Vi ved ikke noget som helst om de personer, der har gennemført angrebet i Iran. Og det skal understreges, at det ikke kun er ASMLA men også terrorgruppen Islamisk Stat, som har taget skylden. Der er stadig meget tvivl om, hvem der står bag, og vi ved ikke noget konkret om angrebets bagmænd, siger lektoren.

Ambassadører indkaldt

De iranske myndigheder er dog helt sikre på, at det er oppositionsgrupper i landet, som står bag.

Det førte blandt andet til, at ambassadørerne fra Danmark, Holland og Storbritannien natten til søndag iransk tid blev indkaldt til et møde i hovedstaden Teheran.

Præcis, hvad der blev talt om på mødet, er endnu ikke kommet frem. Men ifølge iranske medier lød anklagen fra myndighederne, at de tre lande huser iranske oppositionsgrupper, som havde taget del i angrebet.

- Det er ikke acceptabelt, at disse grupper ikke bliver betragtet som terrororganisationer af EU, så længe de ikke begår terrorangreb i Europa, sagde Bahram Qasemi, der er talsmand ved Irans udenrigsministerium.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA) fortæller til DR Nyheder, at de danske myndigheder er gået ind i sagen.

- Der er påstande om, at der er en terrorgruppe, som har forbindelse til Danmark. Det undersøger vi nu, og hvis der er noget om det, så skal det naturligvis have konsekvenser, siger han.

Hvad mener du med konsekvenser?

- Det afhænger af, i hvilket omfang der er tale om en eventuel forbindelse, hvem der er involveret, og hvilken organisering er der tale om. Alt det ved vi ikke noget om på nuværende tidspunkt, siger Anders Samuelsen.

DF åbner for udlevering

Støttepartiet Dansk Folkeparti er dog klar til at gå en smule længere i deres retorik. Udenrigsordfører Søren Espersen er klar til at udlevere personer til Iran, hvis 'der er tilstrækkelig beviser for det'. Han advarer dog også mod at stole blindt på præstestyret.

I den anden lejr er De Konservative:

- Kan præstestyret dokumentere, at der er nogle her, der har planlagt angrebet og været med til at udføre det, så må vi forholde os til det. Men det kan jeg simpelthen ikke forestille mig, siger udenrigsordfører Naser Khader.

Rasmus Christian Elling, hvad vil det få af betydning for det dansk-iranske forhold, hvis vi ikke vælger at udlevere nogen?

- Det er svært at sige. Handlen mellem Danmark og Iran er styrtdykket på det seneste, fordi sanktionerne mod Iran er blevet genindført, efter Donald Trump har trukket USA ud af atomaftalen. Så det er svært at se, hvor iranerne skulle straffe danskerne. Men omvendt er det ikke usandsynligt, at det kan føre til en diplomatisk krise, siger han.

Yaqoub Al Tostari er ikke talsmandens rigtige navn. DR Nyheder er bekendt med hans rigtige navn, men af hensyn til hans sikkerhed, anvender vi det ikke.