Ekspert: Lærerne står dårligere end andre lønmodtagere

Lærernes arbejdstid blev ændret af et flertal i folketinget og ikke deres chef. Derfor står lærerne uden alle de rettigheder, som lønmodtagere normalt har, hvis chefen rykker rundt på dem.

Lærerne står dårligere end andre danske lønmodtagere. (Foto: © Søren Steffen, Scanpix)

Andre lønmodtagere ville have haft langt flere rettigheder, hvis deres arbejdsvilkår var blevet ændret så radikalt som lærernes. Det fortæller en specialist i arbejdsret til Avisen.dk.

De havde havde haft lang opsigelse, fuld ret til dagpenge og måske en pose penge i lommen. For sådan er loven, når man ændrer så grundlæggende ved en lønmodtagers vilkår.

- Medarbejdere kan vælge at sige: 'Nej tak, vi har i vores familie indrettet os på min arbejdstid og den fleksibilitet, der er forbundet med arbejdstiden. Jeg mener derfor, at ændringen af min arbejdstid er væsentlig, og jeg betragter mig derfor som opsagt', siger Mette Klingsten, specialist i arbejdsret i advokatfirmaet Bech-Bruun.

Folketinget tog en chef-beslutning

I et ansættelsesforhold kan blot en halv times ændring af arbejdstiden være nok til, at der i juridisk henseende er tale om en 'væsentligt stillingsændring'.

Men lærerne fik ikke ændret deres arbejdstid af chefen.

Den blev ændret af et flertal i folketinget, der vedtog en ny læreroverenskomst. Derfor står lærerne uden alle de rettigheder, som medarbejdere altså normalt har, hvis chefen vil rykke rundt på dem.

- Det er ikke det job, jeg har sagt ja til

Gordon Ørskov Madsen, der er formand for overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening, hører om masser af lærere, der har svært ved at få de nye arbejdstider til at hænge sammen med deres liv som pendlere eller partnerens arbejdstider.

- Mange har sagt: 'Det er ikke det job, jeg har sagt ja til og indrettet mit liv efter', siger han til Avisen.dk.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, det er helt naturligt, at lærerne er oprørte.

- Man kan ikke fortænke lærerne i at gå rundt med bøjede hoveder og synes, 'man er blevet voldtaget'. For det var voldtægt. Grunden til, at der ikke var sympatikonflikter og mange trak på skuldrene, var så, at man sagde: De får det jo bare, som vi andre har det, og er det så voldsomt?, forklarer han.