Fra 2022 skal en gasledning være klar til at sende naturgas fra Norge til Polen igennem Danmark.
Planen er, at gasledningen skal transportere naturgas frem til 2063, men det er et problematisk projekt, fordi man risikerer at fastholde Polen og resten af Europa i at bruge fossile brændsler, vurderer Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
- Vi laver en investering på 6,1 milliarder kroner på vegne af de danske forbrugere, som ikke nødvendigvis hænger sammen med, at vi gerne vil ind i en grøn omstilling. Vi er med til at låse Europa fast i at bruge fossile brændsler, siger han og fortsætter:
- Der er en stor risiko for, at vi ikke kommer til at leve op til de klimaaftaler, vi har indgået, og at vi fortsat efter 2050 udleder mere CO2, end vi burde.
I slutningen af november fik gasrørsledningen, der har navnet Baltic Pipe, grønt lys fra regeringerne i Danmark og Polen. Ledningen skal graves ned på tværs af Danmark fra Varde i Vestjylland til syd for Faxe Ladeplads på Sjælland, og kommer til at gå gennem 13 danske kommuner.
Minister afviser kritik
Ifølge Brian Vad Mathiesen ville det være bedre, hvis Polen gik efter at få strøm fra vindmøller i stedet for naturgas. Og der ville det være oplagt, at et land som Danmark hjalp til med den omstilling.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er enig i, at det ville være bedre, hvis Polen kunne erstatte det høje kulforbrug med vindenergi, men sådan fungerer virkeligheden ikke, mener ministeren.
- Polen er et helt andet sted end andre lande. 80 procent af det samlede energiforbrug i Polen er kul. Det er rigtig alvorligt, siger han og fortsætter:
- Polakkerne har en plan om at halvere kulforbruget til 40 procent. For at de kan nå derhen, er der brug for naturgas. Naturgas er trædestenen for, at Polen kan få mere vedvarende energi i deres energiforsyning. Og naturgas har en langt lavere CO2 og klimabelastning end kul, siger han og slår fast, at Danmark ikke er med til at fastholde Polen i brugen af kul, tværtimod er man med til at udfase den.
Men hvis nu vi havde sagt nej til den gasledning, tror du så, den grønne omstilling var gået endnu stærkere i Polen?
- Nej. Så tror jeg, vi havde ladt polakkerne i stikken. Polakkerne er i den situation, at fra 2022 kan de ikke længere få naturgas fra Rusland, men de har stadig brug for det for at kunne opretholde varme til deres borgere og virksomheder. Det er derfor, vi hjælper. Polen omstiller sig ikke bare fra den ene dag til den anden.
Men hvordan sikrer du dig, at Polen ikke fortsætter i lang tid med at bruge fossile brændsler?
- Jeg har den polske energiminister og den polske regerings ord på, at al ny kapacitet og al ny energi skal baseres på vedvarende energi i Polen, siger ministeren.
Der bliver i disse dage afholdt klimatopmødet COP24 i netop Polen. Det begyndte mandag i sidste uge, og når det slutter fredag, er forventningen, at de mange lande er blevet enige om reglerne for, hvordan landene skal leve op til de mål, der blev vedtaget i Parisaftalen for tre år siden, og hvordan det skal finansieres.
Et af målene er blandt andet, at den globale middeltemperatur maksimalt må stige med to grader i 2100 og gerne kun halvanden grad.