Ekspert: Flere billige boliger vil mindske ungdomshjemløshed

For lave ydelser, manglende socialstøtte og for få billige boliger er årsagen til, at flere og flere unge ender som hjemløse.

Der mangler boliger, som de unge hjemløse har råd til at betale for, mener forsker i socialt udsatte ved SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. (© DR)

Indsatsen for de hjemløse er samlet set ikke tilfredsstillende.

Sådan lyder det fra Lars Benjaminsen, der forsker i socialt udsatte grupper ved SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Som han ser det, skal der ske to ting, hvis den negative udvikling med flere unge hjemløse skal vendes.

- Man mangler helt grundlæggende at få løst den problematik, der beståri, at vi i høj grad mangler boliger til hjemløse, som de har råd til at betale. Og så er der stadig udfordringer med at give dem den sociale støtte, de har brug for, siger Lars Benjaminsen.

Problematisk at overnatte på herberger

For mange af de unge, som ikke har råd til selv at betale for en bolig, bliver alternativet at sofa-surfe - at overnatte eller bo hos familie og venner i begrænsede perioder - ifølge Lars Benjaminsen

Nogle unge søger dog også mod herberger og forsorgshjem for at finde ly for natten. DR2 Undersøger har været i kontakt med mere end 30 herberger landet over, der alle fortæller, at de har haft unge under 25 år boende inden for det sidste halve år

Problemet med det er, at det potentielt kan forværre de unges allerede marginaliserede position i samfundet, da tre ud af fire unge hjemløse har psykiske problemer og/eller misbrugsproblemer, forklarer Lars Benjaminsen.

- Hvis de så kommer ind i et miljø, der er præget af for eksempel misbrugsproblemer, kan det faktisk være med til at fastholde de unge i misbrug i stedet for at hjælpe dem med at komme videre og ud af deres misbrug, siger han.

Ingen unge på forsorgshjem

I satspuljeaftalen for 2008 blev der afsat 500 millioner kroner til Hjemløsestrategien for perioden 2009-2013. Heri var en af målsætningerne, at ingen unge burde opholde sig på forsorgshjem, men i stedet tilbydes andre løsninger.

Det lykkedes dog ikke at leve op til ambitionen, viser Rigsrevisionens beretning om indsatsen over for hjemløse. Her blev kommunerne kritiseret for ikke at have skabt tilstrækkelige alternativer til forsorgshjemmene for de unge.

I alt var 13 procent af de hjemløse, der overnattede på forsorgshjem, mellem 18 og 24 år. Det svarede til 855 unge.

Flere unge bliver hjemløse

Hvert andet år udgiver SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd en optælling af de hjemløse. Siden 2009 har antallet af hjemløse været stigende.

Opgørelsen for 2015 udkommer først til efteråret, men en rundspørge foretaget for DR2 Undersøger til 32 herberger og væresteder inden for Kirkens Korshær peger på, at den negative udvikling er fortsat.

80 procent af de adspurgte vurderer, at der er kommet flere unge hjemløse i deres kommune de seneste to år, mens ti procent mener, at niveauet er det samme som for to år siden.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5541e2806187a4025c159351

Flere unge udsatte ender på gaden. Foto: DR

Ingen af de 32 herberger og væresteder mener, at udviklingen er gået den modsatte vej. Løsningen ligger ellers lige for, ifølge Lars Benjaminsen.

- Vi ved, at langt de fleste hjemløse kan komme ud af hjemløshed, hvis de får den rette hjælp, forklarer han.

- Det, der skal til for langt de fleste, er, at man tilbyder dem en permanent boligløsning tidligt i et indsatsforløb og samtidig giver dem en tæt intensiv social støtte, der gør, at de kan fastholde boligen.

Se DR2 Undersøgers dokumentar "Ung, hjemløs og tabt af systemet" torsdag klokken 21.30 på DR2.