Et netværk af danskere er sigtet for at have indkøbt droner og dronedele, med det formål at stille dem til rådighed for terrororganisationen Islamisk Stat. De nægter sig alle skyldige.
Gruppen er blandt andet sigtet for at have købt en drone af mærket Skyhunter.
Ifølge major Thomas Galasz Nielsen, der er chef for Institut for Militær Teknologi på Forsvarsakademiet, var det netop en drone af denne type, der i oktober 2016 dræbte to kurdiske peshmerga-soldater og sårede to franske soldater alvorligt i Irak.
Dødsfaldene skete, da de to kurdiske soldater ville undersøge dronen, der var faldet ned.
- I det de samler den op, eksploderer den så i hænderne på dem. Og der er vi selvfølgelig ude og undersøge efterfølgende: hvorfor gjorde den det? Og der kan vi se, at den var lureminieret (havde en skjult sprængladning, red.). Den var lavet, sådan at hvis den landede og blev samlet op, så skulle den eksplodere, fortæller Thomas Galasz Nielsen.
Droner stor trussel for irakerne
Majoren var i 2016 og 2017 ansat som chef for et efterretningsteam i Iraks hovedstad, Bagdad, der rådgav irakiske efterretningsfolk. Det handlede blandt andet om, hvordan irakerne skulle forholde sig til droner.
- Det var et stort problem, for irakerne havde ikke noget modsvar til de her droner. Også fordi, de har været brugt til at styre selvmordbomber, siger Thomas Galasz Nielsen.
Eksemplerne på, at dronerne er brugt til at bære bomber med, er få, men under kampene om Islamisk Stats ”hovedstad” i Irak, Mosul, var dronerne en vigtig del af terrororganisationens forsøg på at skaffe sig efterretninger om deres modstandere, fortæller Thomas Galasz Nielsen.
Primært til overvågning
Dette vurderer Thomas Galasz Nielsen også har været det primære formål med det udstyr, som gruppen af danskere er sigtet for at indkøbe.
- Som jeg ser det udstyr, er det primært til efterretningsindsamling, hvor man simpelthen sender en drone op og tager billeder, og så får man streamet, hvad der sker i området, siger han.
Thomas Galsz Nielsen har gennemset politiets sigtelse af gruppen af danskere, hvoraf det fremgår, hvilket droneudstyr de er sigtet for at købe.
Det udstyr, som gruppen er sigtet for at indkøbe, kan alt sammen indkøbes i hobbybutikker. Men alligevel kan det være meget effektivt i en kampsituation.
- Det er meget effektivt og nogenlunde på linje med det, som koalitionen, altså USA og vi andre, bruger. Det er selvfølgelig en drone, der ikke kan flyve så længe, den flyver noget lavere, så den er nemmere at skyde ned. Men det, den kvalitetsmæssigt kan indhente, ligger på niveau med det, helt store droner kan, siger Thomas Galasz Nielsen.
Computerudstyr giver mulighed for eksperimenter
Blandt det udstyr, som gruppen af danskere er sigtet for at have indkøbt, er også computere. Ifølge Thomas Galasz Nielsen er det udstyr, som kan bruges til at udvide det, som dronerne er tænkt til at kunne fra fabrikken og til at overskride begrænsninger.
- Nogle dronetyper kan ikke flyve ind over militært område og den dialog havde man selvfølgelig med producenterne, for så kan de ikke komme ind i kampen. Men den kan man altså omgå ved at sætte en computer til, som man selv har programmeret, siger Thomas Galasz Nielsen.
Fem sigtede i sagen
21 SØNDAG fortalte i går, hvordan Toke Suhr og Frederik Skøt, der er indehavere af en dronebutik i København, hjalp Politiets Efterretningstjeneste med efterforskningen, da en mand indkøbte droneudstyr i deres butik.
Han er en af foreløbig fem, der er sigtet for medvirken til forsøg på terrorisme i udlandet ved at have indkøbt droneudstyr.
Udover den person, der købte droner i butikken i København, er fire personer sigtede i sagen. Blandt dem er den 31-årige Basil Hassan, der også er efterlyst for attentatforsøget på forfatter og islamkritiker Lars Hedegaard.