Store dele af Italien er i alarmberedskab, efter at det nye coronavirus, Covid-19, har lagt adskillige italienske byer øde.
I løbet af weekenden er mange norditalienske byer i Lombardiet blevet lukket helt ned, og i går eftermiddag meddelte guvernøren i Veneto, at man aflyser de sidste dage af det populære karneval i Venedig.
Det kommer, efter at antallet af corona-smittede er eksploderet i landet. På to døgn gik antallet fra 19 til 150 og hermed er virusset - som har kostet flere end 2.000 personer livet verden over - for alvor nået til Europa.
Det betyder samtidig, at de kinesiske myndigheders bestræbelser på at inddæmme virusset sandsynligvis har været forgæves.
Det fortæller Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut. Han vurderer, at coronavirusset er på vej til at etablere sig i Europa
- Vi er inde i anden fase af udbruddet, hvor der sker spredning i flere lande uden for Kina. Det er ikke bare i Italien, men for eksempel også i Sydkorea, hvor der lige nu er en eksplosiv udvikling. Det er en fase, hvor det bliver sværere og sværere at forestille sig, at man kan inddæmme smitten, siger Kåre Mølbak.
'Danmark bør ændre sin risikovurdering'
Coronavirusset blev første gang konstateret i den kinesiske Hubei-provins i december. Længe lykkedes det for de kinesiske myndigheder at inddæmme virusset, men de seneste uger er antallet af tilfælde uden for Kina steget eksplosivt.
Lørdag oplyste Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generaldirektør i verdenssundhedsorganisationen, WHO, at der er 1.200 smittede uden for Kina med otte dødsfald til følge.
Det var dog stadig for tidligt at kaste håndklædet helt i ringen i forsøget på at inddæmme virusset, sagde generaldirektøren.
- Selv om muligheden for at inddæmme virusset svinder ind, så har vi stadig en chance for at begrænse smitten. Hvis ikke vi gør det, hvis vi forspilder muligheden, så vil vi få et alvorligt problem, sagde han.
To dage senere er truslen dog yderligere intensiveret, og dødstallet uden for Kina er steget yderligere. Derfor er det et nærmest ubestrideligt faktum, at virusset for alvor kommer til at brede sig uden for Kina, vurderer Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.
- Håbet er meget spinkelt for, at vi kan undgå, at virusset breder sig. De danske myndigheder er nødt til at ændre risikovurderingen - det er åbenlyst for enhver, siger han.
Hvad betyder det at justere risikovurderingen i Danmark?
- Det betyder, at der kan komme parallelle situationer i andre lande i Europa, som det, vi ser i Italien. Det vil også sige, at risikoen for, at der kommer smitte i Danmark, er mere sandsynlig nu end for en uge siden, siger Kåre Mølbak.
Hvis der for eksempel kommer fire tilfælde af coronavirus i Næstved, kommer vi så til at lukke Næstved ned, som vi har set, at man har gjort i Italien?
- Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Vi kommer til at finde ud af hvem, der er smittet og hvem, der har været udsat for smitte. De vil så blive tilbudt at komme i karantæne, så de vil være isoleret, ind til faren er drevet over. At lukke en by ned svarer lidt til at lukke laden, når hestene allerede er løbet ud, siger han.
Om coronavirusset
- •
Hvor farligt er det? Forskere kæmper fortsat med at fastslå dødeligheden. I begyndelsen lød det, at coronavirusset var mindre farligt end Sars, men siden er der opstået tvivl om, hvor transparente de kinesiske myndigheder er. Ifølge internationale forskere kan smittetallene i Kina være helt op til ti gange højere. WHO har analyseret 17.000 smittetilfælde. Her fastslog de, at dødeligheden lå under to procent, men historisk set har tidlige "dødelighedsanalyser" af epidemier vist sig at være utroværdige. Til sammenligning havde Sars-virusset en dødelighed på knap ti procent.
- •
Hvordan bliver man smittet? De fleste luftbårne virusser smitter gennem hoste og nysen. I starten afviste kinesiske myndigheder, at det kunne spredes mellem mennesker, men det har siden vist sig at være forkert. Nu advarer forskere om, at syge personer kan smitte andre, allerede inden de mærker symptomer.
- •
Hvor begyndte udbruddet? I begyndelsen af januar rapporterede flere internationale medier, at en mystisk sygdom havde ramt 59 personer i den kinesiske by Wuhan. Sygdommen blev kædet sammen med et marked, der solgte levende fisk, fugle og andre dyr. I dag vides det fortsat ikke, hvilket dyr der var kilden til sygdommen, og lukningen af 'kødmarkedet' i Wuhan har gjort det umuligt at undersøge.
- •
Er der en vaccine på vej? Ja, men det vil tage måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter Sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar. Den blev aldrig nødvendig, da udbruddet var under kontrol.
- •
Kilder: Sundhedsstyrelsen, New York Times.