Ekspert: 20 år med Hus Forbi har gjort hjemløse til respekterede sælgere

BAGGRUND Hus Forbi giver hjemløse en ny start på livet, mener psykiater og stifter af fond.

I 1996 begyndte de første Hus Forbi-aviser at blive sendt i trykken og solgt af hjemløse på gader og stræder i Danmark. I dag kan virksomheden fejre 20 års jubilæum og bryste sig af at have et gennemsnitligt oplag på 90.000 eksemplarer om måneden.

Ifølge Preben Brandt, der er psykiater og stifter af fonden Projekt Udenfor, der arbejder med hjemløse, har Hus Forbi været igennem en flot udvikling.

- Deres arbejde gør, at folk er flyttet fra at være fordrukne småkriminelle til respekterede sælgere. Det er en virksomhed, der økonomisk løber rundt og har spredt sig til hele landet. Det er imponerende, siger han.

Preben Brandt har de sidste 35 år arbejdet med hjemløse. (Foto: © casper christoffersen, Scanpix)

Siden Hus Forbi udkom første gang, er der kommet flere sælgere til. Især i de sidste fem år har Hus Forbi oplevet en stigning i antallet af hjemløse, der ønsker at sælge avisen. I 2011 var der 625 sælgere. I dag er der 2.200.

Det kommer ikke bag på Preben Brandt. Arbejdet giver, ifølge ham, mange hjemløse en ny start på tilværelsen.

- Enhver kan godt forstå, at der er flere, der melder sig, fordi man bliver løftet op på et andet niveau i andres øjne og i samfundets øjne ved at foretage sig noget, siger han.

Ifølge Hus Forbi er der blandt andet kommet flere sælgere til, fordi der er flere hjemløse i Danmark. Siden 2009 er antallet af hjemløse steget med 23 procent. I 2015 var der 6.138 hjemløse personer i Danmark, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Lær af Hus Forbi

Preben Brandt mener, at politikerne kunne lære meget af Hus Forbi. Han efterlyser, at man fra politisk side tænker mere over, at hjemløse kan komme i arbejde på en anderledes måde.

- Det her viser, at det ikke kun er pisk, der får folk i arbejde. Det er også en motivation til at tage et arbejde for at få en anden identitet. Hus Forbi er en socialøkonomisk virksomhed, der giver hjemløse mulighed for at få et arbejde på nogle andre betingelser. Det arbejde vil de gerne have. Politisk er man alt for dårlig til at tænke i de baner, mener han.

Preben Brandt har arbejdet med hjemløse i 35 år. Ifølge ham har folks holdning til hjemløse ændret sig til det positive, fordi man i dag er mere oplyst. Det, mener han, at Hus Forbi kan tage en stor del af æren for.

- Viljen til at forstå, at det er mennesker, der har nogle særlige problemer, er blevet anderledes hos folk. I begyndelsen troede jeg heller ikke, at hjemløse kunne noget. Hus Forbi har givet mig et andet syn på, hvad vi kan, hvis vi åbner op for nogle anderledes muligheder, siger han.

I anledning af Hus Forbis jubilæum uddeler sælgerne et gratis særnummer i dag.

Sagen kort

  • I 1996 var oplaget på 10.000 eksemplarer. I dag bliver der i gennemsnit trykt 90.000 om måneden.

  • En Hus Forbi avis koster 20 kroner. 10 kroner går til sælgeren.

  • Der er i dag 2.200 Hus Forbi-sælgere. De fleste er i hovedstadsområdet og på Sjælland.

  • I 2015 var der 6.138 hjemløse personer i Danmark. Det er især gruppen af unge hjemløse, der er steget. I 2013 var der 617 hjemløse mellem 25 og 29 år. I 2015 lå tallet på 799.