Det var politisk motiveret, da Lars Findsen sammen med andre ledende medarbejdere i FE den 21. august 2020 blev hjemsendt.
Sådan lyder det fra Findsen i en ny bog, 'Spionchefen - erindringer fra celle 18', som er udkommet i dag.
Her peger han på, at daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) sendte ham hjem for at sikre politisk opbakning, og at beslutningen blev truffet på et møde i Statsministeriet den 21. august 2020.
Hjemsendelsen skete, fordi Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) mistænkte, at FE i strid med loven kunne have indhentet og udleveret oplysninger om danskere.
Men før hjemsendelsen blev effektueret husker Lars Findsen at have holdt møde med Trine Bramsen, skriver han.
Her diskuterede de tilsynssagen og en pressemeddelelse med hård kritik af FE, som tilsynet ønskede at sende ud til offentligheden.
På mødet sagde Trine Bramsen ifølge Findsen:
- Jeg er med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90, refererer han forsvarsministeren for at sige.
Tallet 90 henviser ifølge Findsen til, at der skal 90 mandater til at sikre regeringens opbakning, og han skriver i bogen, at Trine Bramsen flere gange gentager det.
Der bliver ikke fremlagt dokumentation for mødet i bogen. Det er baseret på Lars Findsens erindring. Det er heller ikke nærmere uddybet, hvilket politisk pres han mener, Trine Bramsen var under.
Trine Bramsen oplyser til DR, at hun ikke ønsker at udtale sig.
- Jeg har noteret, at den tidligere FE-chef har udgivet en bog. Den har jeg ikke nogen kommentarer til.
Lars Findsen ønsker torsdag ikke at udtale sig til pressen.
'Svarer til at køre en bulldozer i en porcelænsbutik'
Lars Findsen skriver også i bogen, at han fandt udkastet til tilsynets pressemeddelelse helt forkert.
Over for den juridiske chef i FE husker Findsen at have sagt:
- Det er jo vanvittigt. Den her må ikke blive sendt ud. Det er forkert og svarer til at køre en bulldozer ind i en porcelænsforretning, skriver han i bogen.
Han ville derfor forsøge at få pressemeddelelsen ændret, selvom han vidste, det ville være svært.
I bogen er Lars Findsen generelt meget kritisk over for det forløb, som en whisteblower i FE satte i gang ved at gå til tilsynet TET.
- Det var så absurd, at vi i FE's ledelse flere gange tørt havde konstateret: Det kunne russerne ikke have gjort bedre, skriver Lars Findsen.
Han mener, at forløbet var dybt problematisk og potentielt skadeligt for FE.
Lars Findsen blev i december 2021 anholdt og sigtet for at have røbet statshemmeligheder.
I september i år blev han tiltalt for i fem forhold at have lækket 'højt klassificerede oplysninger' til to journalister og fire privatpersoner og for i et forhold at have overtrådt sin almindelige tavshedspligt.
Bogen er fortalt til journalist Mette Mayli Albæk, der normalt arbejder som undersøgende journalist på Jyllands-Posten.
Anholdt i lufthavnen
Den 8. december landede Lars Findsen i Københavns Lufthavn. Her blev han mødt af betjente, som anholdt ham og kørte ham med på en politistation.
Dagen efter blev spionchefen fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre, hvor der også blev nedlagt navneforbud.
Det var derfor hemmeligt for offentligheden i over en måned, at det var Lars Findsen, der var fængslet i sagen.
Lars Findsen endte med at sidde fængslet i 71 dage, inden han blev løsladt. Han har siden sagens begyndelse nægtet sig skyldig i at lække oplysninger.
I bogen erkender han dog, at han har talt med journalister, efter sin hjemsendelse fra FE i august 2020. Det skete som en reaktion på misvisende historier i pressen om FE, siger han.
- Jeg tog ansvar for at afværge potentielt skadelige historier, præcis som jeg ville have gjort, hvis jeg ikke havde været hjemsendt, skriver Lars Findsen.
For knap en måned siden blev han tiltalt for seks forhold. Anklagemyndigheden kræver, at han bliver idømt en fængselsstraf, hvis han findes skyldig.
Ifølge anklageskriftet har Lars Findsen talt med seks personer, som han ifølge anklagemyndigheden ikke burde have delt sin viden med.
Der er tale om to journalister, som er ansat ved større dagblade. Den ene af journalisterne Hans Davidsen Nielsen har tidligere på måneden udgivet en bog, hvori han beskriver, at han er den ene af de to.
De sidste er ifølge DR’s oplysninger hans kæreste, bror, mor og en mangeårig ven og tidligere kollega.
Aflyttet i hjemmet
Flere af forholdene er ifølge DR’s oplysninger kommet frem, fordi Lars Findsen over en periode har været aflyttet.
Udover telefonaflytning var der også installeret rumaflytning i både hans hus nord for København og i hans sommerhus.
Da Lars Findsen blev anholdt, var han hjemsendt i fra sit job i FE, og i bogen skriver han også, at han og familien i aflyttede samtaler har talt om Trine Bramsen (S) som 'dum som en dør'.
Lars Findsen blev hjemsendt i forbindelse med, at det uafhængige kontrolorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) offentliggjorde en pressemeddelelse.
Tilsynet mistænkte, at FE i strid med loven kan have indhentet og udleveret oplysninger om danskere.
Justitsministeren nedsatte i december 2020 en kommission, som skulle undersøge visse forhold vedrørende Forsvarets Efterretningstjeneste.
Kommissionen undersøgte tilsynets mistanke og fandt frem til, at den ikke holdt stik. De kom med deres beretning, fem dage efter at Lars Findsen blev anholdt.
Opdateret klokken 11.17 med nyt citat med Lars Findsen fra bogen.