Ejerselskab lagde afstand til Dan-Bunkering: 'Forældre kan ikke straffes for, hvad deres børn gør'

På sidste retsdag i sagen om ulovlige leverancer af jetbrændstof til Syrien krævede Bunker Holding og dets direktør frifindelse.

Det er alene datterselskabet Dan-Bunkering, der har haft ansvar for de handler med jetbrændstof, der indgår i straffesagen. Sådan lød i retten onsdag fra fra ejerselskabet, Bunker Holding, der også er tiltalt i sagen. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Det er alene Dan-Bunkering, der har ansvaret for de handler med jetbrændstof, der er omdrejningspunktet i den igangværende retssag om brud på EU's Syrien-sanktioner.

Sådan lød budskabet onsdag fra ejerselskabet Bunker Holding og Bunker Holdings administrerende direktør, Keld Demant, i Retten i Odense, da deres forsvarere kom med de afsluttende bemærkninger til retsformanden og de to lægdommere.

- Det er ikke jo ikke Bunker Holding, der har solgt brændstoffet. Det er datterselskabet. Hvis ens datter eller søn foretager sig noget kriminelt, kan forældrene ikke holdes ansvarlige. Og sådan er det også her, sagde Bunker Holdings forsvarer, Henrik B. Sanders.

Forsvareren understregede, at han ikke mener, Dan-Bunkering har overtrådt EU's sanktioner.

- Men Bunker Holding skal alene dømmes for sin egen rolle i sagen, sagde forsvarsadvokaten.

Bunker Holding og topdirektør Keld Demant er tiltalt for at have medvirket i otte af de 33 leverancer af jetbrændstof, der indgår i sagen. Det er leverancer, der fandt sted, efter at Erhvervsstyrelsen i december 2016 henvendte sig til Dan-Bunkering med en mistanke om, at firmaet leverede jetbrændstof til Syrien.

'Følg pengene'

Men uanset Erhvervsstyrelsens henvendelse har alle handler alene været Dan-Bunkerings ansvar, lød det fra Bunker Holdings forsvarsadvokat.

- Som man siger i gamle kriminalfilm: Er man i tvivl om, hvad der er sket, så følg pengene. Og alle køb og salg er foregået fra Dan-Bunkerings konti, sagde Henrik B. Sanders.

Under retssagen har der flere gange været fokus på Bunker Holdings rolle i leverancerne. Blandt andet er det kommet frem, at ejerselskabet godkendte kreditter til den russiske kunde, som modtog jetbrændstoffet. Men forsvareren understregede, at det var Dan-Bunkering, der stod for transaktionerne.

Og Dan-Bunkering traf i det hele taget sine egne beslutninger. Ejerselskabet Bunker Holding kunne alene rådgive datterselskabet, lød det fra Bunker Holdings forsvarer.

Henrik B. Sanders plæderede for fuld frifindelse.

- Der har selvfølgelig ikke været nogen hensigt om at overtræde sanktioner, sagde han.

I går krævede anklageren, at Bunker Holding bliver idømt en bødestraf på 81 millioner kroner. Men selv hvis det ender med en dom, er der ikke grundlag for bøde, mente Henrik B. Sannders.

- Bunker Holding har ikke haft nogen indtjening på handlerne. De er foregået i Dan- Bunkering. Derfor kan man ikke pålægge en bøde, sagde han.

To års fængsel 'skudt helt forbi'

Også forsvareren for topdirektøren i Bunker Holding, Keld Demant, krævede frifindelse i retten onsdag.

- At kræve to års fængsel er skudt helt forbi, sagde forsvarer Hanne Rahbæk om anklagerens krav til fængselsstraf.

Hanne Rahbæk forklarede, at Keld Demant som topdirektør i Bunker Holding har 66 selskaber under sig, der tilsammen udfører 55.000 handler om året.

Anklagemyndigheden mener, den administrerende direktør i Bunker Holding, Keld Demant, skal idømmes to års fængsel for medvirken til leverancer af jetbrændstof til Syrien i strid med EU-sanktioner. (Foto: © Dr, DR)

- Hvor meget skal man som topdirektør i en international virksomhed stå på mål for, hvad der foregår to-tre led nede? Det kan have betydning for, hvor udsat det er at være erhvervsleder i Danmark, sagde forsvareren.

Ifølge Hanne Rahbæk havde Keld Demant slet ikke kendskab til de otte konkrete handler med jetbrændstof, som han er tiltalt for at have medvirket til.

- Og da han ikke havde viden om de otte handler, kunne han af gode grunde heller ikke stoppe dem, sagde Hanne Rahbæk.

Grundigt undersøgt

De otte handler blev gennemført efter Erhvervsstyrelsen i december 2016 henvendte sig til Dan-Bunkering med mistanke om, at selskabet leverede jetbrændstof, der blev brugt i Syrien.

Henvendelsen førte til en intern undersøgelse i koncernen. Den konkluderede, at der ikke var problemer, og det blev Keld Demant forsikret om, forklarede topdirektørens forsvarsadvokat.

Ifølge anklagemyndigheden involverede Keld Demant sig selv i undersøgelsen og tog dermed et ansvar på sig. Den tidligere direktør for datterselskabet Dan-Bunkering Henrik Skov Hansen Zederkof har i retten forklaret, at det var Bunker Holding, der stod for undersøgelsen, og at han personligt fik besked fra Keld Demant om, at han ikke skulle tage sig af den.

Den tidligere Dan-Bunkering-direktør forklarede også i retten, at det var Bunker Holding, der traf beslutninger for Dan-Bunkering om både kreditter og overholdelse af sanktioner. Det var ikke et ansvar, Dan-Bunkering selv havde, sagde han fra vidneskranken.

Men det var ganske enkelt ikke rigtigt, lød det fra Keld Demants forsvarsadvokat.

- Jeg tror, det er en glidning i hans hukommelse, sagde Hanne Rahbæk om den tidligere Dan-Bunkering-direktør, der i dag står i spidsen for et andet datterselskab under Bunker Holding.

Ifølge Hanne Rahbæk er Keld Demants rolle som topdirektør at udstikke de overordnede regler. Og han har blandt andet sikret, at koncernen har et computersystem, der skal sikre mod, at man handler med skibe eller virksomheder, der er underlagt sanktioner.

- Jeg har svært ved at se, hvordan man fra min klients side skulle kunne gøre yderligere, sagde Hanne Rahbæk i retten.

Dan-Bunkering, Bunker Holding og Keld Demant har gennem hele sagen nægtet sig skyldige.

Der bliver afsagt dom i sagen ved Retten i Odense tirsdag 14. december kl. 10.

I explaineren harunder kan du se hele historien om, hvordan det fynske firma er blandet ind i sagen om brændstof til bombetogter i Syrien.

Og under explaineren kan du finde links til DR's artikler fra retssagen.