Det var ventet, at der i kølvandet på et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde i Region Midtjylland ville komme en melding fra politikerne om de ledelsesmæssige konsekvenser i den meget omtalte kræftsag.
De seneste uger har DR Nyheder afdækket en række forhold på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, som er blevet stærkt kritiseret af flere eksperter.
Men der kommer til at gå noget tid endnu, før der eventuelt drages konklusioner om ledelsens ansvar, fortæller Venstres regionsrådsmedlem Anders G. Christensen, efter at mødet officielt er slut.
På mødet blev forretningsudvalget mundtligt præsenteret for to undersøgelser:
Statens advokat, Kammeradvokaten, er blevet bedt om at afdække de juridiske aspekter, og konsulentvirksomheden Implement Consulting Group har skullet forsøge at afklare, hvordan det kunne ske, at ventetiderne på kræftoperationer blev overskredet over så en lang periode.
- Vi har fået to relativt store undersøgelser, som vi nu skal hjem og nærstudere for at få essensen ud. Jeg har først lige fået rapporterne i min mailboks her på vej ud af mødet, så det er svært at sige noget, før jeg har læst dem. Når vi har læst dem, finder vi ud af, hvilke konklusioner der skal træffes, siger Anders G. Christensen.
Flere drøftelser de kommende dage
Ifølge Venstrepolitikeren er der i morgen et planlagt temamøde i regionsrådet, der som udgangspunkt ikke handler om kræftsagen. Alligevel forventer han, at drøftelser om de mulige ledelsesmæssige konsekvenser vil fortsætte her:
- Det er en stor og kompleks sag, og mange ting spiller ind i den. Derfor er det noget, vi skal bruge tid på i dialog med regionens direktion, siger Anders G. Christensen.
Region Midtjyllands pressetjeneste oplyser, at regionen forventer melde noget ud "i løbet af nogle få dage".
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S) efter mødet i forretningsudvalget.
DR Nyheder har blandt andet afdækket, at der har været alt for lange ventetider på livsvigtige kræftoperationer på Aarhus Universitetshospital, og at patienter har fået forkert information.
Det er også kommet frem, at der ikke blev indberettet til Sundhedsstyrelsen i forbindelse med, at behandlingsgarantien blev overskredet i hundredvis af tilfælde.
Kritik af redegørelse
Forud for mødet i forretningsudvalget udtalte formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Purnima Erichsen (K), at hun har meget svært ved at forestille sig, at der ikke på den ene eller anden måde bliver draget nogle til ansvar i sagen.
- Jeg tænker ikke, at det kan undgås, når man ser det, der er kommet frem i medierne, men også i hospitalsledelsens egen redegørelse. Som jeg ser det, er der tale om et ledelsessvigt, sagde hun.
I forrige uge afleverede ledelsen på Aarhus Universitetshospital sin tredje redegørelse om kræftsagen, men den fik efterfølgende kritik af flere eksperter og regionspolitikere for at være mangelfuld.
I redegørelsen fastholder hospitalsledelsen, at reglerne generelt set er blevet fulgt.
Peter Nerstrøm var overlæge på Aarhus Universitetshospital, da ventetiderne begyndte at skride. Han forsøger at råbe ledelsen op - uden held. Hør hans historie i Genstart her: