- Jeg synes faktisk, det er grotesk.
Ulla Moth-Lund Christensen er ikke begejstret for de hidtidige effekter af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser.
Hun er formand for HK Stat Hovedstaden og utilfreds med de konsekvenser, udflytningen har haft for hendes medlemmer.
- Jeg synes, det virker skørt at skabe arbejdsløshed et sted i Danmark for at skabe job et andet sted i Danmark. Det giver i min verden ingen mening, siger Ulla Moth-Lund Christensen.
Nye tal, som HK har opgjort, viser en højere ledighed blandt HK-stat-medlemmer i København efter udflytningen af en række statslige arbejdspladser.
Ledigheden blandt HK'erne er dobbelt så stor som for en sammenlignelig gruppe af statslige arbejdspladser. Det viser HKs egne tal.
Hver ottende (12,4 %) af de HK-medlemmer, der har mistet deres job, fordi de ikke flyttede med deres arbejdsplads, er nu ledige og modtager dagpenge.
For en sammenlignelig gruppe af statslige arbejdspladser er samme tal kun 5,9 %. Dermed ser det altså ud til at være sværere for HK-stat-medlemmerne at finde nyt arbejde.
- Jeg tænker, at det er en bemærkelsesværdig form for beskæftigelsespolitik, at man bevidst vælger at gøre en del af landet arbejdsløse for at en anden del af landet kan få job, siger Ulla Moth-Lund Christensen.
Overvismand: Godt tidspunkt at blive ledig
Men det er kun helt forventeligt, at der er sket i stigning i ledigheden for gruppen af statsansatte, som ikke rejste med jobbet, fortæller overvismand for De Økonomiske Råd, Michael Svarer.
- Det er ikke overraskende, at når man udflytter nogle arbejdspladser, så betyder det, at der kommer en større grad af ledighed, da der er mange medarbejdere, der vælger ikke at flytte med, siger han.
Selvom tallene viser en stigning af ledige som følge af udflytningen, så vurderer Michael Svarer, at timingen kunne have været værre for den gruppe, der skal finde nyt arbejde.
- Vi er i en situation i Danmark, hvor arbejdsmarkedet har det rigtig godt, hvor der er masser af ledige stillinger, og hvor vi forventer at beskæftigelsen stiger fremadrettet.
- Jeg tror sådan set, at det er et ret godt tidspunkt at lave den her manøvre, i forhold til de konsekvenser der må forventes at være, siger han.
Hos fagforeningen håber man, at de ledige hurtigt kommer i arbejde igen.
- Vi har en forventning om, at folk i gennemsnit er ledige i 19-20 uger, så der satser vi som fagforening på, at vi kan få folk afsted, siger Ulla Moth-Lund Christensen, Formand for HK Stat Hovedstaden.
- Forhåbentlig får de bare job igen. Men for nogle går der længere tid. Og så er det stadig et spørgsmål om, at det er et videnstab for Danmark, så alt andet lige vil vi blive sat bagud vidensmæssigt, inden vi får oparbejdet den viden en gang til, siger hun.
Udflytning: succes eller ej?
Da udflytningen af statslige arbejdspladser blev vedtaget i Folketinget, fik de ansatte tilbuddet om at flytte med jobbet.
Formand for HK Stat Hovedstaden, Ulla Moth-Lund Christensen, afviser, at man har været for dårlige til at motivere folk til at flytte med deres arbejde:
- Nej. Rigtig mange af mine medlemmer har valgt at sige: Vi vil gerne gøre en ekstraordinær indsats for, at det her kommer til at fungere, så vi begynder ikke at søge job. Vi vil gerne sørge for, at vores nye kollegaer får en god optræning. Men hvis man gør det, så kommer man til at hænge som sidste mand, siger hun.
Ifølge overvismand Michael Svarer er det endnu for tidligt at vurdere, om udflytningen er en succes eller ej.
- Den virkelige test må være, når det hele er gennemført, og man ser, om der stadig er god kvalitet i styrelserne og har man formået at skabe noget mere beskæftigelse de steder, hvor man har flyttet arbejdspladserne hen. Og det er for tidligt at sige, mener han.
Regeringen har meddelt at man i 2018 vil flytte endnu flere statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i landet.