For Margrethe Vestager er det en vemodig afsked med Bruxelles og EU-Kommissionen, når hun snart stopper som kommissær.
Hun kommer til at savne medarbejderne, som hun har strikket små elefanter til som afskedsgave. Det er dog kun de nærmeste medarbejdere, og ikke alle 900 mennesker, der har arbejdet under eller sammen med Vestager, der får en.
Selvom det bliver en vemodig afsked for den afgående kommissær, så ser hun optimistisk på EU's fremtid. Det fortæller hun i P1-programmet Ugens gæst.
- Jeg er ikke sådan en optimist, der ser verden rosenrød. Jeg tror, at man skal have et meget nøgternt blik på verden.
I ti år har hun haft ansvaret for EU's konkurrencepolitik, og når det kommer til at påvirke verden, er hun især stolt over at have vundet de seneste sager mod Google og Apple.
'Med stor magt kommer også stort ansvar'
Margrethe Vestager havde skrevet nederlagstalen klar, inden dommen i Apple-sagen skulle afsiges.
- Alle folk sagde 'i kommer til at tabe den her sag', siger hun.
Mens hun sad og ventede på domsafsigelsen, lagde hun sidste hånd på 'tabertalen', som hun kalder den.
- Og så vandt vi.
Mens Margrethe Vestager genkalder sig seancen, der udspillede sig for blot halvanden måned siden, får hun kuldegysninger i studiet.
Apple skal efter en dom fra EU-domstolen betale næsten 100 milliarder kroner i ubetalt skat til Irland. Landet havde ellers indgået en særaftale med Apple, der betød, at virksomheden betalte meget lidt skat i sin base i EU, som ligger i Irland.
Domstolen afgjorde også, at Google skal betale en bøde på næsten 18 milliarder kroner for at favorisere Google Shopping, der er en prissammenligningstjeneste, over andre lignende tjenester.
På trods af sejrene ville hun have ønsket sig, at hun kunne have gjort mere og gjort tingene hurtigere i sin tid som kommissær. Hun håber dog, at der med hjælp af ny lovgivning og ved at tydeliggøre, hvem de store spillere på markedet er, og hvad deres forpligtelser er, at så vil færre virksomheder lide under ulovligheder på markedet.
- Det kan ikke nytte noget, hvis man kommer og er succesfuld og vinder store markedsandele, at man så tror, at man skal bestemme det hele, siger hun.
- Med stor magt kommer også stort ansvar.
Bevarer optimismen trods kriser
Der er rigeligt med årsager til at være pessimistisk eller blive nedtrykt, når man slår op i aviser og læser om verdens tilstand.
Ekstrem tørke, ekstrem regn, ekstrem varme. Krig. Fattigdom. Kunstig intelligens der kommer og overtager verden. Fortsat høje CO2-udledninger.
På trods af det bevarer Margrethe Vestager et optimistisk mindset. Det handler hendes nye bog 'Vestagers verden' om, fortæller hun i Aftenshowet.
- Mit problem med pessimister er, at de intet får fra hånden, for det er jo garanteret værre i morgen, siger hun.
Hun peger på, at hun kan se, at det nytter noget at blive ved med at skubbe verden i en anden retning, og at EU's domme spreder ringe i vandet i resten af verden.
Blandt andet bliver der i USA i øjeblikket ført sager mod Google ved domstolene.
Det amerikanske justitsministerium har allerede vundet en stor sag mod Google, hvor det blev fastslået, at Google havde udnyttet sit monopol i onlinesøgninger til at bremse nyudvikling på området.
Derudover peger Vestager på Canada, der er i gang med at se på lovgivning om kunstig intelligens (AI), og Australien, der har nedsat en ekspertgruppe, der skal hjælpe med at udvikle ny lovgivning om AI.
- Det er ikke kun en europæisk dagsorden. Det bliver mere og mere en verdens-dagsorden, siger Margrethe Vestager.
Margrethe Vestager fortalte Aftenshowet, hvorfor hun har en optimistisk tilgang til verden:
Hun kunne ikke forestille sig at sætte sig i sofaen, læne sig tilbage med at glas vin og bare give op på de udfordringer, verden står overfor.
- De fleste dage er verden noget rod, men vi kan gøre noget ved det.
Det gælder også, når det kommer til techgiganternes magt.
- Hvad er det sjove ved at give op? Så længe man spiller, så kan man vinde, og selvfølgelig skal man spille hårdt, siger hun i Ugens gæst.
Når Margrethe Vestager forlader Bruxelles, står hendes efterfølger Dan Jørgensen (S) klar til at træde ind i Berlaymont-bygningen, hvor kommissionen holder til.
Han kommer til at blive energi- og boligkommissær og skal blandt andet arbejde med at sænke energipriser og investere i ren energi.
Hvad fremtiden bringer for Margrethe Vestager står stadig uklart, men i Ugens gæst bliver hun spurgt, om hun kunne forestille sig at overtage posten som DR's generaldirektør efter Maria Rørbye Rønn, der stopper i løbet af 2025. Vestagers svar kan du høre hen mod slutningen af interviewet: