- Jeg er ikke bekymret.
Sådan lyder det fra Landbrug og Fødevarers områdedirektør Niels Peter Nørring, efter at et internt notat fra Miljøstyrelsen har vist, at udflytningen af styrelsen kan få alvorlige konsekvenser for natur og miljø.
Sagen er den, at der har været knap 100 opsigelser i Miljøstyrelsen i årets første tre måneder. Det er 2,6 gange flere opsigelser i år sammenlignet med sidste år. Og embedsfolk regner med, at blot 15-20 procent af medarbejderne i Miljøstyrelsen rykker med, når styrelsen flytter til Odense.
Det viser en aktindsigt fra Miljøstyrelsen.
Dermed mister styrelsen ekspertise, som det vil tage flere år at genopbygge, vurderer styrelsen selv i et internt notat, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.
Landbrugsstyrelsen flyttede også
Danmarks Naturfredningsforening kalder notatet for rystende læsning, men hos Landbrug og Fødevarer er man helt rolig.
For selv om styrelsen selv estimerer et stort tab af de nuværende medarbejdere, så er der allerede ansat nye – og endnu en ansættelsesrunde venter forude, lyder det fra områdedirektør Niels Peter Nørring.
- Jeg er ikke bekymret. Jeg er helt sikker på, at Miljøstyrelsen vil få ansat folk nok. Man kan også benytte sig af kolleger i andre styrelser eller departementer eller købe konsulentbistand, så der ikke kommer flaskehalse og forsinkelser, siger han.
- Vi stod overfor nøjagtig den samme problematik, da man udflyttede dele af Landbrugsstyrelsen til Sønderjylland. Folk sagde, at det ville aldrig komme til at fungere – men det kom til at fungere.
- Jeg er helt tryg ved, at styrelsen selv tager det her meget alvorligt, siger Niels Peter Nørring.
Forlænget sagsbehandling
Notatet er en ny vurdering af de risici, som udflytningen medfører på styrelsens områder. I alt otte områder er markeret med rødt, hvilket vil sige, at der allerede er problemer på området, og at der er tale om problemer, som skal prioriteres højt.
For eksempel lyder vurderingen, at tabet af toksikologer vil betyde, at styrelsen ikke kan nå at kontrollere, om såkaldte biocidprodukter er risikable for mennesker, dyr og miljø, inden for de tidsfrister, som er fastsat af fælleseuropæisk lovgivning.
Derfor kan produkterne ifølge notatet havne på markedet i Danmark, før styrelsen har godkendt dem.
I de næste tre til fire år kan sagsbehandlingstiden for biocidgodkendelser i værste fald kun overholdes i 10 til 25 procent af sagerne. I bedste fald kan sagsbehandlingstiden overholdes i 40 procent af sagerne.
Også reducering af kvælstof kan sættes tilbage, vurderer Danmarks Naturfredningsforening - og det er ikke kun naturen, der kan lide skade af det – det kan landmændene også.
- Man risikerer at få lukket for meget ammoniak ud i naturen, fordi man vil give landmændene lov til at have flere husdyr på forkerte steder – og det er konsekvenser, man ikke bare kan rulle tilbage, siger landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Thyge Nygaard.
Ny minister i samråd
Alligevel frygter Landbrug og Fødevarer ikke for fremtiden.
- Det er klart, at når der forsvinder medarbejdere på et område med deadlines, så er der et problem. Men de har været ude i første ansøgningsrunde og ønsker 70-80 stillinger besat – og der er rent faktisk 1.500, der har søgt. Dertil kommer flere nye runder, og jeg er helt sikker på, at de nok skal løse problemet, siger Niels Peter Nørring.
Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få et interview med den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), der blev udnævnt i forbindelse med gårsdagens regeringsrokade.
Regeringen besluttede i januar, at Miljøstyrelsen skal udflyttes. Det betyder, at 440 stillinger i løbet af 2018 skal flyttes fra København til Odense.
Ifølge Altinget har Alternativet nu kaldt miljø- og fødevareministeren i samråd i sagen.