En ny lov om tiggeri skulle ifølge et flertal i Folketinget sætte fart på afgørelser for at sidde med udstrakt hånd og bede om småpenge foran blandt andet supermarkeder og stationer.
Men de første to personer, som er sigtet for at tigge efter lovændringen i København, skal først for retten til efteråret.
Det bekræfter senioranklager Anne Sofie Brix fra Københavns Politi over for DR Nyheder.
- De kommer for en dommer den 30. august. Men de er allerede den 3. juli blevet både sigtet og tiltalt med det samme ude på stedet, siger hun.
Må vente til efteråret på afgørelse
Begge sigtede er rumænske statsborgere og sad ifølge politiet foran henholdsvis H&M på Strøget og foran Irma på Vesterbrogade i København. Her kunne politiet ved hjælp af en tolk både sætte en retsdato og overlevere tiltalen efter den skærpede straf til de to.
Rumænerne fik dermed en retsdato af Københavns Politi med det samme. Det kan lade sig gøre, da politiet har en aftale med Københavns Byret om nogle faste, reserverede datoer, hvor politiet kan bede retten om tage hastesager, så sagerne ikke bare bliver lagt i bunken af andre straffesager.
Men selv om de to sager altså kom foran i køen, så skal de to tiltalte rumænere først for byretten den 30. august.
- Det er så den første ledige dag, man har vurderet, der er til rådighed, da politiet har stået ude på stedet den 3. juli, da retten som udgangspunkt holder ferie i juli, siger Anne Sofie Brix.
Hastebehandlet af Folketinget
Det var under Folketingets afslutningsdebat, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelte, at regeringen ville sætte ind med et straksindgreb mod såkaldt ”utryghedsskabende tiggeri”.
Regeringens lovforslag er siden blevet hastebehandlet, og derfor kunne et flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vedtage strafskærpelsen med virkning fra 21. juni i år.
Det var jo en lov, som blev hastebehandlet af Folketinget, netop for at politiet skulle have værktøjer til at dæmme op for tiggere særligt her i sommerperioden. Er det så tilfredsstillende for dig som anklager, at sagerne først kommer for retten til efteråret?
- Jeg synes, det er et udmærket system, vi har lavet. Og jeg vil sige, at loven forhåbentligt allerede har en præventiv effekt, når man ude på stedet får læst anklageskriftet op med en retsdato. Og det er klart, at hvis politiet træffer vedkommende for at have lavet det samme før den 30. august, så vil de blive sigtet igen, siger hun.
Men når der går så lang tid, inden retten skal behandle sagen, er der så ikke risiko for, at de tiltalte forlader landet?
- Jo, men politiet forkynder med udeblivelsesvirkning.
Så det vil sige, at de tiltalte kan få en dom, også selvom de ikke møder op?
- Lige præcis, siger senioranklager Anne Sofie Brix fra Københavns Politi.