Efter eksplosion ved Skattestyrelsen: Sådan arbejder politiet lige nu

Københavns Politi efterforsker et angreb mod Skattestyrelsen.

Politiet er til stede ved flere offentlige bygninger efter eksplosionen i Skattestyrelsen i går aftes. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

Københavns Politi er stadig i den spæde start af efterforskningen af en eksplosion i Skattestyrelsen på Østerbro i København og holder endnu kortene tæt til kroppen.

Både synligt og på de indre linjer arbejder politiet ved den type hændelser i tre spor:

1

Den fremadrettede efterforskning

Her handler det om at jagte og finde en gerningsmand eller gerningsmænd.

Politiet har brug for at indhente videoovervågning og vidneforklaringer, men kan også gøre brug af kildeoplysninger fra eksempelvis kriminelle miljøer.

I den fremadrettede efterforskning er man også dybt afhængig af tekniske undersøgelser på gerningssteder, og her er særlige gerningsstedsundersøgere på udkig efter alt fra fingeraftryk til rester af sprængstof.

Ved eksplosioner kan især de tekniske undersøgelser af eventuelt sprængstof give politiet vigtig information om gerningsmanden, fordi det fortæller noget om, hvor avanceret et angreb er.

Her hjælper blandt andet eksperter fra Forsvaret med at kortlægge, om det er en professionel eksplosion eller noget, som 'almindelige' mennesker selv kan købe sig til og selv kan udføre.

2

Den bagudrettede efterforskning

Her skal det helt store puslespil lægges, og politiet forsøger minut for minut at kortlægge, hvad der er sket umiddelbart før, under og efter eksplosionen.

Det skal dels fungere som dokumentation for en eventuel straffesag, hvis der bliver fundet en gerningsmand, men den bagudrettede efterforskning hænger også tæt sammen med den fremadrettede efterforskning blandt andet i forhold til at indskrænke, i hvilken retning man skal kigge efter en gerningsmand.

3

Den tryghedsskabende indsats

En stor del af politiets opgave lige nu er at være til stede lokalt i Nordhavn, hvor naboer og medarbejdere er utrygge og nysgerrige på, hvad der er sket. Derudover vil politiet den næste tid også være til stede ved andre af Skats bygninger og andre offentlige institutioner. Det betyder dog ikke, at der er en øget trussel mod de steder, hvor politiet er til stede, men det sker alene for at skabe tryghed.

Sideløbende med Københavns Politis arbejde følger Politiets Efterretningstjeneste med, også selv om intet tyder på, at det har noget med terror at gøre. Politiets Efterretningstjeneste har et stort analyseapparat, som ved større hændelser går i gang med at kortlægge, om der er andre steder eller personer i Danmark, der også kunne være potentielle mål for eksplosioner.