Efter angreb mod militærbase med danskere: Pårørende frygter optrapning

Forening for pårørende har fået flere henvendelser efter angrebet på luftbasen Ain Al-Asad i Irak.

Dette satellitfoto viser skaderne på militærbasen i Irak oven på angrebet. (Foto: © PLANET, Scanpix)

Intens nervøsitet og frygt.

Det er de følelser, som mange pårørende til de danske soldater, der lige nu er udstationeret på luftbasen Ain Al-Asad i Irak, sidder med.

Det fortæller Vinnie Højmark, formand for pårørendeforeningen Familienetværket, efter at det iranske styre udførte et missilangreb mod basen natten til i går.

Ingen danske soldater kom til skade under angrebet.

Vinnie Højmark har selv en mand, der har været udstationeret på den irakiske base indtil for tre måneder siden. Derfor var hun ikke overrasket over, at Iran kunne finde på at udføre et angreb.

Efter angrebet har både pårørende til nuværende soldater i Irak, men også pårørende til tidligere soldater i brændpunkter, kontaktet foreningen.

- De fortæller om en følelse af afmagt, fordi de ikke kan gøre noget, da deres pårørende sidder langt fra dem. De beskriver en følelse af intens nervøsitet og frygt. Det er frygt for, om deres kære nu kommer hjem igen, eller om det hele eskalerer, siger Vinnie Højmark.

I og med at Vinnie Højmark selv har en mand, der er soldat, så var hun selv opmærksom på, at situationen kunne eskalere, og at det kunne øge truslen mod de danske soldater.

- Allerede da den iranske general blev slået ihjel, var jeg opmærksom på, at det kunne føre til nogle reaktioner, siger hun.

Herunder kan du se billeder fra iransk stats-tv af nattens angreb:

Sender danske soldater til Kuwait

Angrebet har allerede fået konsekvenser for de danske soldaters tilstedeværelse på Ain Al-Asad-basen.

De flere end 130 soldater på basen har nemlig haft to hovedformål. En mindre gruppe på mellem 30 og 40 danske soldater har blandt andet sikkerhedsopgaver. De resterende cirka hundrede soldater har stået for at uddanne irakere.

Sidstnævnte cirka 100 soldater bliver nu flyttet midlertidigt til Kuwait - ligesom en håndfuld soldater, som har opholdt sig i Bagdad, fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i går.

Det skyldes, at uddannelselsen af irakere lige nu er suspenderet på grund af den anspændte situation.

Hos pårørendeforeningen Familienetværket har de forståelse for, at det ikke er alle danske tropper, som får lov til at forlade Irak midlertidigt.

- Som pårørende vil man altid ønske sig, at ens soldat vil kunne komme så langt væk som muligt fra, hvor det er farligt. Men på den anden side tænker jeg, at prioriteringen er okay, når alle ikke kunne fjernes, siger Vinnie Højmark.