Tjek dine konsultationer på sundhed.dk, når du har været ved lægen.
Sådan lyder opfordringen fra Region Nordjylland, efter DR-programmet Kontant kunne afsløre, at flere Alles Lægehus-klinikker tidligere har sendt usædvanligt mange regninger af sted for tillægsydelser, som nogle patienter slet ikke mener at have modtaget.
Den seneste uge har mere end 60 nordjyder henvendt sig med afregninger fra deres praktiserende læge, som de undrer sig over.
Og det er vigtigt, siger Carsten Haugaard Kvist, som er praksischef i Region Nordjylland. For det er den eneste måde, regionen kan holde øje med, om lægerne fakturerer korrekt.
- Fordi vi ikke sidder med ude i konsultationslokalet, så kan vi ikke vide, hvad der er leveret. Dermed ved vi heller ikke, om regningen er rigtig, siger han.
Region Nordjylland modtager hvert år omkring 11 millioner regninger fra landsdelens praktiserende læger, og man er aktuelt ved at gå alle lægeklinikker efter i sømmene. Samtidig er alle nordjyske klinikker med tilknytning til Alles Lægehus blevet indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Men i fremtiden skal det være lettere for regionen og borgerne at tjekke, om lægen har taget betaling for de undersøgelser, som er blevet foretaget, siger Carsten Haugaard Kvist:
- Vi foreslår, at man får en kvitteringsfunktion, så der er gennemsigtighed. Det vil også virke præventivt, så borgerne kan se, hvad der er afregnet for på det lægebesøg, man lige har haft.
Skyldes ofte ikke bevidst svindel
Carsten Haugaard Kvist siger, at alle henvendelser til regionen vil blive undersøgt. Men han understreger, at det ofte viser sig, at en læge har faktureret forkert ved en fejl.
- Mange gange finder vi, at der måske er noget, som lægen har misforstået. Så får vi selvfølgelig rettet op på det, så de kan administrere rigtigt fremadrettet.
- Det er jo kun, når vi er ude i decideret snyd og svindel, at tilliden begynder at forsvinde, siger han.
Hvis det viser sig, at en praktiserende læge snyder med ydelserne hos en praktiserende læge, får det konsekvenser, siger Carsten Haugaard Kvist:
- Hvis vi finder, at det ikke er en fejlfortolkning eller en misforståelse eller noget andet men en mere bevidst fejlfortolkning af reglerne, så har vi mulighed for at sanktionere dem.
- Man kan få en bøde, og i sidste ende kan man få frataget sit ydernummer, hvis det er virkelig grelt.
Afregningssystemet kan være ’svært at gennemskue’
Det kommer ikke bag på Charlotte Lønskov Jensen, som er formand i Praktiserende Lægers Organisation, PLO Nordjylland, at der kan findes fejl i afregningerne fra praktiserende læger.
- Vi tager rigtig mange regninger hver eneste dag, og jeg tror, vi laver mange fejl i de regninger. Jeg tror egentlig mest, de fejl er, at vi tager de forkerte regninger og fakturerer for lidt.
Afregningssystemet er nemlig kompliceret både for patienter og læger, mener hun:
- Det kan være lidt svært for mange borgere helt at gennemskue, hvordan vores regninger egentlig er skruet sammen. Der er rigtig mange forskellige tillægsydelser, som vi tager på forskellige tidspunkter.
Charlotte Lønskov Jensen forstår dog godt, at Region Nordjylland opfordrer nordjyderne til at tjekke deres konsultationer igennem.
- Det er en nødvendig konsekvens af det, vi har set omkring Alles Lægehus, siger hun.
Men man bør ikke mistænke alle praktiserende læger for at tage betaling for ydelser, som patienterne ikke får, mener Charlotte Lønskov Jensen:
- Jeg synes vi skal prøve at holde fokus på de sager, som vi nu kender. Vi har alle sammen nogle statistikker, som vi følger, så vi ved, hvordan vi ligger i forhold til lignende klinikker.
- Vi får nogle opgørelser fra regionen hvert eneste år, hvis vi ligger for højt. Så jeg tænker ikke, der er nogen, som ligger meget skævt.
Se afsnittene af Kontant, der undersøger sundhedskoncernen Alles Lægehuse, herunder: