Den store sag, hvor flere end 1.000 unge sigtes for at have delt seksuelt krænkende materiale, skal ikke stå alene.
Den skal debatteres og være springbræt til et øget forebyggende arbejde.
Det fortæller Tenna Wilbert, der er centerchef i Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter og har været inddraget i processen og nøje planlagt den forebyggende indsats.
- Vi skal bruge denne sag som afsæt til at få talt forebyggelse i denne debat og forhindre, at flere kommer til at stå i denne situation i fremtiden.
- Det handler om at være bevidst om, hvad det er for noget materiale, man ser, får tilsendt eller deler. Denne sag kan belyse, hvad det har af konsekvenser for de unge mennesker - både for dem der deler og for ofrene.
- Budskabet er klart. Lad være med at dele, siger hun.
Sagen handler om, at 1.004 hovedsageligt unge over hele landet sigtes for at have delt seksuelt krænkende video- og billedmateriale med en dreng og en pige, der på tidspunktet for optagelsen begge var 15 år.
De risikerer derfor at blive dømt for at have overtrådt straffelovens paragraf om distribution af børneporno.
Adresserer problemet på en ny måde
Det forebyggende arbejde koncentrerer sig om flere målgrupper.
For det er ikke kun børn og unge, der skal nås ud til for at få dem til at holde op med at dele indhold. Det er også forældre og aktører, der har daglig og tæt kontakt med unge.
- Vi vil gerne have forældrene til at tale med de unge om tendensen med at dele billeder og film af denne type. Og så vil vi gerne adressere hele det professionelle miljø omkring børn og unge - gymnasier, skoler som kan tale med børn og unge i det daglige, siger Tenna Wilbert.
Derfor har politiet taget kontakt til organisationer, der arbejder med børn og vilkår og inddraget dem relativt tidligt i processen med sagen.
- Det er en erkendelse af, at der foregår ting, som vi er nødt til at adressere på en anden måde end tidligere. Der er ingen tvivl om, at vi skal have fokus på det fremadrettet, siger centerchefen.
Organisationer: Vi har svigtet som samfund
To af organisationerne er Børns Vilkår og Sex og Samfund. Begge organisationer er glade for, at politiet tager sagen alvorligt og "træder i karakter".
- Det er godt, at politiet har efterforsket så seriøst, som de har. Det er noget, vi har efterspurgt længe. Der er tale om en meget krænkende video, og det har haft store konsekvenser for ofrene i denne sag. Derfor er det godt, at politiet tager det alvorligt, siger juridisk rådgiver i Børns vilkår, Ingrid Hartelius Dall.
Ifølge hende har Børns Vilkår i en længere periode oplevet, at flere børn og unge har kontaktet Børnetelefonen med oplevelser om digitale krænkelser. Det samme har Sex og Samfund.
- Vi er dybt rystede, men ikke overraskede. Vi har i rigtig mange år peget på, at vi som samfund ikke giver vores børn og unge den rette viden om lovgivningen på området eller de rette redskaber til at forstå deres egen og andres seksuelle grænser, siger Marianne Lomholt, der er national chef i Sex og Samfund.
Begge organisationer slår fast, hvor essentielt det er, at der kommer fokus på det forebyggende arbejde.
- Som samfund har vi svigtet. Derfor er det vigtigt, at alle tager det her alvorligt. Det gælder både skolerne, organisationerne, forældrene, men i høj grad også politikerne, der skal bruge tid og ressourcer på det forebyggende arbejde.
- Denne sag skal bruges som et wake up call, siger Marianne Lomholt.
OBS: Kender du til sagen, vil vi meget gerne tale med dig - skriv til eetj@dr.dk.