Efter 100 år flytter Toms sin chokoladeproduktion til Polen og efterlader fyresedler til danske medarbejdere

Ifølge Toms Groups administrerende direktør skal Toms være mere konkurrencedygtig.

Toms blev grundlagt på Vesterbrogade i København i 1924, og har siden 1960'erne produceret chokolade i Ballerup.

Skildpadder, guldbarre, guldkarameller, Anthon Berg, Galle & Jessen.

Det er måske nogle af Toms mest kendte chokolader, som blandt andet laves på en fabrik i Ballerup i dag.

Men produktionen vil kun fortsætte her de næste tre til fire år.

I fremtiden skal alt Toms chokolade produceres i en fabrik i byen Nowa Sól i det vestlige Polen, der ligger cirka tre timers kørsel fra Berlin. Den udbygges for et trecifret millionbeløb.

Også slikfabrikken i Hvidovre, hvor der blandt andet produceres lakridser, vil der blive investeret i.

Samtidig kommer "under" 100 ud af de 170 nuværende medarbejdere, der er tilknyttet arbejdet på fabrikken i Danmark, til at skulle kigge sig om efter et nyt arbejde om tre til fire år. Det siger administrerende direktør for Toms Gruppen Annette Zeipel.

- Vores estimat er, at med naturlige fratrædelser, pensionering, overflytning af folk til vores produktion af slik i Hvidovre, opkvalificering til job i administrationen og så videre, så vil vi kun afskedige under 100 personer ved udgangen af de næste fire år, siger hun.

Toms Gruppen beholder sit hovedkvarter tæt på København.

Annette Zeipel siger, at omstruktureringen sker for at holde Toms konkurrencedygtige:

Direktør: Vi skal være konkurrencedygtige

Siden 1962 er der løbet chokolade over fabriksbåndet i Ballerup.

Fabrikken er tegnet af Arne Jacobsen, og den har siden lagt navn til vejkrydset mellem Ringvej 4 og Ballerup Byvej, der omtales som "chokoladekrydset".

De næste to år vil medarbejderne her ikke blive påvirket af, at produktionen stopper.

Annette Zeipel håber, at der ikke vil være nogen medarbejdere, der søger mod nye jobs, i den periode.

- Vi gjorde det virkelig klart for medarbejderne, at ingen kommer til at miste deres job i løbet af de næste to år, og selv efter det vil vi have en fase på halvandet år, hvor vi har brug for de fleste af dem til at hjælpe med at overføre produktionen succesfuldt til Polen, siger Annette Zeipel.

Omstruktureringen sker ifølge den administrerende direktør for, at Toms kan være konkurrencedygtig.

- Vi er oppe mod meget store spillere. Vi har ikke råd til ineffektivitet ved at drive to fabrikker, der kører på halvt blus og hvoraf en er meget gammel, siger hun.

Cheføkonom: Det handler om penge

De seneste år har det ellers ikke været en tendens, at virksomheder har flyttet deres produktion til udlandet. Det siger Sofie Holme Andersen, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

- Det har tidligere været en tendens, at man rykkede produktionen ud. Det har endda været så langt væk som til Asien, at man har flyttet produktionen til.

- Men på det seneste er det nærmere gået den anden vej, fordi kommer du for langt væk, får du et problem, når der er et skib, der for eksempel sidder fast i Suezkanalen. Så kan du ikke få dine ting hjem, siger hun.

Problemet er dog ikke lige så stort, når der produceres i Polen, der ligger væsentligt tættere på Danmark end Asien, vurderer Sofie Holme Andersen.

Hvad rykket fra fabrikken i Danmark til fabrikken i Polen kan skyldes, har Sofie Holme Andersen et bud på:

Penge.

- De må mene, at det bedre kan betale sig for dem at producere chokolade i Polen end i Ballerup, og så få fragtet den, hvorhen den skal spises, siger hun.

Tiden vil vise, hvor mange medarbejdere, der ender med en fyreseddel.

Sikkert er, at de nuværende 170 medarbejdere, der til dagligt holder chokoladeproduktionen kørende, ikke kommer til at fortsætte med lige præcis det arbejde om fire år.