Forsvaret står over for investeringer for svimlende 190 milliarder kroner over de næste 10 år – og netop det faktum fik i dag Folketingets vagthund, Statsrevisorerne, til at sende skarp kritik afsted mod Forsvarsministeriet.
Det betonede formand Mette Abildgaard (K) på et pressemøde for kort tid siden.
- Det her ligger næsten i toppen af skalaen for kritik. Det er næsthøjeste niveau. Det gør det, fordi når man skal anvende 190 milliarder over de kommende 10 år, så skal vi føle os sikre på, at det bliver gjort korrekt, sagde hun.
Statsrevisorerne er udpeget af Folketinget og deres kritik kommer på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen.
Her har de lavet en ’grundig’ rapport af 20 store indkøb på over 70 millioner kroner. 19 ud af 20 indkøb har været forsinket i gennemsnit fire og et halvt år.
Otte ud af 20 indkøb blev dyrere, end man forventede.
I videoen kan du se Mette Abildgaard (K), formand for Statsrevisorerne, forklare, hvorfor graden af kritikken af Forsvarsministeriet er så høj.
Overholdt ikke egne regler
Og Forsvarsministeriet har i 11 ud af 20 indkøb i stikprøvekontrollerne, som Rigsrevisionen har foretaget, ikke lavet en markedsundersøgelse, før de har lagt nyt grej til Hæren, Søværnet eller Flyvevåbnet i indkøbskurven.
Også selv om det er i strid med deres egne regler.
Statsrevisorerne formand, Mette Abildgaard, forklarede også, at økonomien i indkøbene var uigennemsigtige, og at det havde været svært at få de rigtige dokumenter til tiden fra Forsvarsministeriet til undersøgelsen.
- Vi kan se, at man ikke i tilstrækkelig grad sikrer, at man får leveret materiel til tiden, til den rette pris og med det rette indhold. Og selvfølgelig er det alvorligt, når man står over for så store investeringer i fremtiden.
Samtlige 20 indkøb er foretaget i det seneste forsvarsforlig, der gik fra 2018 til 2023.
Korrespondent: Problematisk for Forsvaret
Op til indgåelsen af det nye forsvarsforlig, hvor der altså skal investeres 190 milliarder kroner over 10 år, stod det også klart, at der var rod i økonomistyringen.
Der manglede omkring 40 milliarder kroner alene til at lappe huller i det forsvar, man troede, man havde.
Ifølge DR’s forsvarskorrespondent, Mads Korsager, er manglen på materiel et af Forsvarets store problemer.
- Det er blandt Forsvarets største problemer, at meget materiel er forsinket lige nu, fordi der er rigtig stor efterspørgsel og leveringstiden er høj. Når der ikke er udstyr nok, så er der soldater, der siger op, fordi de ikke har de arbejdsredskaber, de skal bruge, siger han.
Ifølge Mads Korsager er det blandt andet selvkørende haubitser – på dansk kanoner – og nogle særlige pansrede køretøjer, der mangler af de store anskaffelser.
Og så mangler der ’et hav’ af mindre anskaffelser som uniformer og sløringsnet til soldaterne.
Der skal styr på økonomien i Forsvaret. Ellers kan et af de helt store mål – nemlig at 1. brigade står klar i 2028 – sagtens blive forsinket igen, siger Mads Korsager.
- Det er i forvejen et enormt puslespil, hvor ikke en eneste brik må blive lagt forkert, hvis brigaden skal nå at blive klar til tiden, siger han.
Og så husker Mads Korsager på, at Forsvarsministeriet og Rigsrevisionen ser forskelligt på situationen.
- Indenfor forsvarsområdet taler jeg med mange, der siger, at de kan redegøre for hver en krone, og at de bliver nidkært kontrolleret. Omvendt ser vi igen og igen, at Rigsrevisionen kan finde fejl, der udløser kritik
Du kan læse hele beretningen fra Statsrevisorerne her.
Forsvarsministeren anerkender kritikken
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og forsvarsforligskredsen blandt andet sat gang i en analyse, der skal se på, hvordan Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse skal indrettes fremover, så de bliver bedre rustet til de markante investeringer i de kommende 10 år.
Sådan lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse, hvor han anerkender kritikken fra Statsrevisorerne.
- Jeg ser med stor alvor på Rigsrevisionens generelle kritik og udfordringerne med større anskaffelser af materiel. Det er et område, som jeg har stort fokus på. Vi er i gang med en historisk styrkelse af dansk forsvar og sikkerhed, og vi har et ansvar for, at de mange penge bliver brugt på den bedste mulige måde, siger han.