Det er næsten umuligt at købe et gram hash på gaden i Danmark, uden at enten en bande, rockerne eller andre kriminelle står bag hashklumpens vej til pusheren, lyder det fra politiet.
Derfor vælger flere danskere at dyrke deres cannabis selv i stedet for at købe hash eller skunk på Christiania eller hos den lokale pusher.
Sådan lyder det fra Jan Danum, der sælger skunkfrø over nettet. Han har oplevet, at salget er fordoblet i år i forhold til sidste år.
- Jeg har næsten udsolgt hele tiden, og jeg forstår det egentlig ikke, for sådan var det ikke sidste år, siger han til dr.dk.
Vil ikke støtte banderne
Han vurderer, at der er flere, som dyrker hash hjemme i stuen for at undgå at støtte den organiserede kriminalitet.
- Bandemiljøet er blevet mere voldsomt, og politiet lukker Christiania, hvor der ellers er forholdsvis fredeligt, og så søger folk til det nemmeste, og det er at plante frø i haven, forklarer Jan Danum.
Du hjælper jo stadig folk til at dyrke hash, og det er kriminelt. Er det meget bedre?
- Med det jeg gør, støtter jeg i hvert fald ikke banderne og rockerne, siger han og fortæller, at flere af hans kunder køber frø for at dyrke hash til medicinsk brug.
Vil undgå det illegale miljø
At danskere dyrker hashen selv bakkes op af forsker Vibeke Frank fra Center for Rusmiddelforskning, som sammen med nogle kolleger er ved at kortlægge, hvorfor danskerne vælger at dyrke cannabis i baghaven.
Og næsten 80 procent af dem, der dyrker cannabis selv, gør det for at undgå det illegale miljø, viser en spørgeskemaundersøgelse, som hun og forskerholdet har foretaget.
- Folk dyrker primært for at kunne forsyne sig selv, og fordi de ikke har lyst til at være en del af de kriminelle cirkler, som ellers er omkring cannabis-markedet, siger hun til dr.dk.
For det handler meget om image og om, hvilken kultur hashdyrkerne vil tilhøre, siger hun.
- Folk ved godt, at hashmarkedet er styret af rockermiljøet og banderne, og det er man ikke interesseret i at være en del af, forklarer Vibeke Frank.
Hendes projekt bygger på svar i en anonym spørgeskemaundersøgelse blandt omkring 400 respondenter.
Flere er optaget af det
Ifølge en rapport fra Europol er produktionen af hash inden for Danmarks grænser steget inden for de seneste par år. Der er både tale om den såkaldte kommercielle hashdyrkning, som er organiseret af kriminelle, men der er også tale om den ikke-kommercielle, hvor folk dyrker hash til eget brug.
- Der er ikke nogen tvivl om, at det er et fænomen, som optager flere og flere - det kan man se ikke kun på politiets indsats, men også på den aktivitet, der foregår på internettet. Her er der flere og flere fora, som interesserer sig for cannabisdyrkning, siger Vibeke Frank.
Politiet: Vi opdager dem oftest ved et tilfælde
Politiet opdager oftest de private hjemmedyrkninger ved et tilfælde, lyder det fra Rigspolitiet.
- Typisk er det, hvis vi kommer på besøg hos folk af anden årsag - for eksempel ved indbrud, siger Michael Ask, der er chef for Det Nationale Efterforskningscenter.
Det er ikke udelukkende til eget forbrug, at folk dyrker hash i Danmark. Inden for de seneste år, har der ifølge politiet været en stigende tendens til, at organiseret kriminelle har dyrket hash i såkaldte skunkfarme for at sælge det videre.
Og den form for hashdyrkning bekymrer politiet mere end hjemmedyrkerne, som dyrker til eget forbrug.
- Det er selvfølgelig ulovligt at dyrke hash til eget forbrug, og det giver typisk en bødestraf, men det er den professionelle dyrkning, der bekymrer os mest, forklarer Michael Ask.
Det er ikke ulovligt at sælge skunkfrø, men det er ulovligt både at dyrke, besidde, indtage og sælge hash videre.