'Dybt rystet' sundhedsminister præsenterede plan, der skal genoprette kræftområdet

Sundhedsminister Sophie Løhde holdt i dag pressemøde på baggrund af kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital, som DR de seneste dage har beskrevet.

Sundhedsminister Sophie Løhde på dagens pressemøde. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Sundhedsminister Sophie Løhde var klar i mælet, da hun i dag afholdt pressemøde om "udfordringer på kræftområdet.

Baggrunden for pressemødet er historier fra mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, som DR siden søndag har beskrevet.

- Jeg er dybt rystet over sagen. Og jeg er meget berørt af de historier, som patienter har fortalt om deres forløb, indledte ministeren pressemødet.

- Patienter med fremskreden tarmkræft har ikke fået den behandling, som de har brug for – og krav på – inden for loven, og Region Midtjylland kan på nuværende tidspunkt ikke afvise, at nogle patienter har fået forværret deres prognose på grund af den alt for lange ventetid.

- Jeg må sige ligeud, at den desværre efterlader mange ubesvarede spørgsmål, sagde hun.

- Vi skal til bunds i sagen, og alt skal frem i lyset. Det gælder i Region Midtjylland, men det gælder også i alle øvrige regioner. Vi skal sikre, at kræftpatienter over hele landet kan få den nødvendige behandling til tiden.

Derfor løftede Sophie Løhde på pressemødet sløret for en ”genopretningsplan for kræftområdet” med i alt fem punkter.

Grundig gennemgang i alle fem regioner

De fem initiativer skal ifølge ministeren bidrage til, at kræftpatienter i hele landet kan vide sig sikre på, at de får en behandling, der lever op til de gældende krav og regler.

Regeringen vil som det første punkt i planen sørge for, at der bliver lavet en faglig gennemgang af ventetider og kapacitet på kræftområdet.

Det betyder helt konkret, at Sundhedsstyrelsen inden udgangen af juni måned vil lave en grundig gennemgang af kræftområdet i alle fem regioner.

- Hvis sager som den fra Aarhus Universitetshospital findes på andre hospitaler, så skal der hurtigt og målrettet sættes ind med konkrete løsninger og tiltag, så der bliver rettet op.

Herunder kan du se, hvordan Sophie Løhde indledede dagens pressemøde.

Andet punkt i regeringens plan skal sikre, at hver enkelt region nu gennemser deres vejledninger og praksis for, hvordan kræftpatienter sikres og informeres om deres rettigheder.

Ministeren understregede, at ingen patienter, som det er sket i Region Midtjylland, må få at vide, at de mister deres plads på ventelisten til en operation, hvis de gerne vil have undersøgt, om de kan blive behandlet på et andet sygehus eller i udlandet.

- At stille meget sårbare patienter, der er bange - og vel nok befinder sig i det man kan kalde sit livs største krise - i et sådant ultimatum, er fuldstændig uacceptabelt, sagde Sophie Løhde.

'Overskridelser skal frem i lyset'

Tredje punkt i planen lyder, at der skal etableres en forstærket indberetning til sundhedsmyndighederne fra hospitalernes side.

Inden udgangen af april, skal der præsenteres en "forstærket" og "mere tidstro" overvågning af ventetider og indberetninger af overskridelse af maksimale ventetider.

Det skal være med til at sikre en hurtigere og mere præcis indberetning af mulige overskridelser, forklarede Sophie Løhde.

- Overskridelser må ikke være i det skjulte, og overskridelser skal frem i lyset. Det gælder særligt, når der er tale om så alvorligt et sygdomsområde som kræft.

Også de patienter fra afdelingen på Aarhus Universitetshospital, som ikke har fået den hjælp de har krav på, er nævnt i regeringens plan.

Ifølge planens fjerde punkt skal det sikres, at de får den nødvendige vejledning og rådgivning om, hvordan de kan søge erstatning.

Planens sidste punkt lyder, at der skal nedsættes en såkaldt "taskforce" bestående af sundhedsorførerne fra samtlige politiske partier i Folketinget.

Taskforcens opgave bliver at følge den genopretningsplan for kræftområdet, som i dag blev præsenteret.

- Vi kan ikke leve med, at kræftpatienter i det her land ikke får kræftbehandling til tiden. Det kan vi hverken byde patienterne eller deres pårørende, sagde Løhde.

Hun understregede desuden, at hun ikke kan udelukke, at der i fremtiden komme flere initiativer på bordet. For hverken i forhold i Region Midtjylland eller de øvrige fire regioner har ministeren endnu et "fyldestgørende indblik i sagens omfang."