Fra i morgen forbyder DSB al rygning på perroner, stationer og andre af DSBs områder. Det er nu ikke længere tilladt for hverken passagerer eller medarbejdere at tænde cigaretten.
Det totale rygeforbud blev offentliggjort i maj sidste år, og træder i kraft i morgen den 1. juli 2014.
- Den primære årsag til rygeforbuddet er, at vi ønsker at være en sund virksomhed for både ansatte og kunder. I 2007 fuldførte vi et rygeforbud i kupéerne og nu er tiden kommet til resten af vores områder, siger kommerciel direktør i DSB, Susanne Mørch Koch til dr.dk.
Forbuddet markeres blandt andet på Københavns Hovedbanegård fra klokken 7.30, hvor DSB har planlagt at gøre noget helt særligt ud af dagen.
25.000 skodder mindre om dagen
Den primære strategi bag rygeforbuddet er for at forbedre sundheden, men DSB regner også med en ekstra sidegevinst:
- Vores rengøringspersonale skønner, at der bliver smidt cirka 25.000 cigaretskodder på vores områder om dagen. Så forhåbentlig kommer vi til at spare lidt på rengøringen på det punkt. Men det er vigtigt at understrege, at rygeforbuddet ikke kommer, fordi vi skal spare penge. Det er sundheden, der er i fokus, og den mindre rengøring bliver bare en positiv sideeffekt, siger Susanne Mørch Koch.
DSB anslår, at det koster cirka 50.000 kroner per dag at rengøre stationerne for skodder.
Rene skinner skal sende signal til rygere
De fleste rygere på perronerne knipser cigaretskod på skinnerne uden at tænke over, hvem der rydder det op. Men de forsvinder ikke bare sporløst. I ly af natten kommer skodsugeren på arbejde. Skodsugeren støvsuger skinnerne for cigaretskodder og småaffald, og her op til rygestoppet på perronerne, har skodsugere over hele landet haft særlig travlt:
- Skinnerne skal være helt rene op til rygeforbuddet. Det handler om signalværdi, siger Kim Andersen fra Forstas, der ansvarlig for skodsugerens arbejde i Storkøbenhavn
På trods af det nye rygeforbud og forhåbningen om 25.000 skodder mindre om dagen, løber skodsugeren ikke tør for arbejde foreløbig:
- Den (skodsugeren.red) bliver ikke pensioneret. Der vil jo altid være nogen, der vil ryge, siger Kim Andersen, der ikke har den store tiltro til, at alle vil overholde det nye rygeforbud.
Det er primært omkring de store stationer, der er mest at suge op. Men det er ikke kun skodder der går i maskinen - også kanyler, slikpapir og legetøj ryger op gennem røret.
Arriva følger trop
Selskabet Arriva har også planer om at forbyde rygning på perronerne pr. 1. juli, oplyser selskabet i en pressemeddelse. Også her er begrundelsen passagerners sundhed, siger togdirektør Ivan Skødt Andersen.
- I Arriva arbejder vi aktivt med sundhed og på at få sundhed til at være en integreret del af vores kultur. Derfor vil vi gerne tilbyde passagererne et sundere og renere miljø at rejse i – og samtidig sikre, at vores medarbejdere færdes i et sundt arbejdsmiljø, lyder det.