DR's retsanalytiker: Lynhurtig reaktion fra politi og borgere var afgørende i sag om 13-årig

Politiet vil bruge erfaringerne fra eftersøgningen i deres fremtidige politiarbejde, vurderer DR's retsanalytiker.

Ifølge DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaards, vurdering, var det blandt andet fundet af pigens efterladte ejendele, som fik politiet til at reagere hurtigt og massivt. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Opdatering: DR har efterfølgende fjernet pigens navn fra artikler.

Klokken var 13.40, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi lørdag eftermiddag modtog et opkald fra familien til den forsvundne 13-årige pige.

Familien havde ikke kunnet få kontakt til unge pige siden klokken 11.30, hvor hun havde afsluttet sin avisrute.

Straks herefter blev der sat en massiv politiindsats i gang, hvor droner og helikoptere strøg til vejrs, mens betjente, teknikere og hunde eftersøgte pigen til lands.

Samtidig appellerede politiet hurtigt til borgere i området om at dele overvågningsbilleder og videoer optaget af kameraer i biler.

Og den massive og hurtige indsats har været helt afgørende for, at politiet i går kunne fortælle, at man havde fundet pigen i live. Det vurderer DR’s retsanalytiker, Louise Dalsgaard.

- Selvom hun nu er blevet fundet i live, er der ingen tvivl om, at det her en meget alvorlig sag. En sag, som måske kunne have fået en anden udgang, hvis politiet ikke havde ageret, som de har gjort, siger hun.

Forladte ejendele tydede på alvorlig sag

Kort efter pigen blev meldt forsvundet, opfordrede politiet borgere til at dele relevante oplysninger og sende videomateriale til myndighederne.

Den tilgang har tilsyneladende givet pote, for mere end 600 borgere har henvendt sig på omkring et døgn, kunne politiet i går fortælle.

Borgernes hjælp samt politiets egen efterforskning og indsamling af videomateriale var det, der i går ledte til sagens lykkelige udkomme, fortalte vicepolitiinspektør Rune Dahl Nilsson på et pressemøde foran politigården i Næstved.

- Alt det gjorde, at vi kunne gå ind på en adresse, hvor vi fandt (navn fjernet red.) i live og samtidig anholdt en 32-årig mand, sagde han.

Manden, der er blevet anholdt, opholdt sig ifølge politiet på den adresse, hvor pigen blev fundet.

På pressemødet benyttede politiet lejligheden til at takke offentligheden for hjælpen.

Men at gå tidligt ud med sådan en så bred appel til offentligheden kræver mere, end man måske aner, forklarer Louise Dalsgaard.

- Det er meget ressourcekrævende at have et set up, der kan håndtere de mange henvendelser fra borgerne. Vi ved, at der er kommet 600 henvendelser i denne sag, og det kræver jo mange kræfter at tage sig af dem og for eksempel se videoer igennem.

- Det kan man selvsagt ikke gøre i alle sager, man får ind ad døren, siger hun.

Flaget blev hejst udenfor Kirkerup Kirke efter politiets melding om, at den 13-årige var blevet fundet i live. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Derfor handler det for politiet i lige så høj grad hurtigt om at kunne vurdere, hvornår en sag er så alvorlig, at det kalder på en massiv respons med opfordringer til almindelige borgere om at henvende sig.

For det er almen viden blandt politiet, at efterforskningen det første døgn er af afgørende betydning, hvis man skal lykkedes med at opklare en sag.

- Det, der formentligt har fået politiet til at sætte ind hurtigt i denne sag, er, at vi har med en pige at gøre, som på en eller anden måde pludseligt har efterladt sin ejendele.

Pigens cykel, taske og mobiltelefon blev fundet i vejkanten lørdag på en vej ved byen Kirkerup.

- Det er meget mærkværdigt, at hun skulle have gjort det, når man ved, at pigen ellers skulle være på vej hjem efter at have været ude på sin avisrute, siger Louise Dalsgaard.

Én sag var et alvorligt læringspunkt for dansk politi

Ifølge Louise Dalsgaard har politiet de seneste år benyttet sig af en lignende tilgang som i sagen om den 13-årige i andre alvorlige sager. Det gælder både sager, hvor personer er forsvundet på mistænkelig vis, men også i sager om drab eller drabsforsøg.

Det var også Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, der stod for efterforskningen af i første omgang Emilies forsvinden og efterfølgende drab. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix Denmark)

Men politiet har også lært noget af tidligere sager. Særligt drabet på den 17-årige Emilie Meng i 2016 har været et alvorligt læringspunkt for hele dansk politi, fortæller Louise Dalsgaard.

- I den sag kom man simpelthen for langsomt i gang med den omfattende efterforskning, der skulle til i sagen.

Emilie Meng forsvandt efter en bytur og blev efterfølgende fundet dræbt.

- Man var for langsomme til at sikre videomateriale i den sag. Så langsomme, at materialet i nogle tilfælde faktisk var blevet slettet hos de personer, som kunne have været i besiddelse af dem. Derfor var der mulige beviser, man gik glip af fra politiets side.

Samme tilgang blev brugt i Mia-sagen

Netop erfaringerne fra Emilie Meng-sagen fik også en betydning i Aalborg, da 22-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt efter en bytur i februar sidste år, vurderer Louise Dalsgaard.

- I denne sag tog man samme tilgang, som i sagen om den 13-årige pige: Man var hurtigt ude af starthullerne, fik beviser på bordet og fik allerede inden for første døgn sat et stort efterforskningsteam i gang.

Nordjyllands Politi efterlyste også hurtigt overvågningsbilleder. Og selvom sagen fik en tragisk udgang, da den 22-årig kvinde efter få dage blev fundet dræbt, så får politiets hurtige ageren måske alligevel en betydning, når sagen skal for retten til juni.

- Det er min vurdering, at fordi man har indsamlet videomateriale hurtigt, og fordi man havde en stor efterforskningsindsats på plads, har man kunnet indsamle beviser i sagen, som måske kan ende med at få dømt den mand, som er blevet tiltalt for drabet, siger Louise Dalsgaard.

Retsanalytikeren peger på, at sagen om den 13-årige meget vel kan blive en af de sager, som får betydning for, hvordan lignende sager fremover bliver håndteret af politiet herhjemme.

- Politiet udvikler hele tiden sine metoder og tilgange til forskellige typer sager. Derfor bliver en sag som denne, hvor pigen bliver fundet i live i tide, en læring, man selvfølgelig vil benytte sig af til at behandle sager i fremtiden, siger hun.

Politiet opfordrer stadig borgere, som har informationer i sagen eller relevant videomateriale til at henvende sig. Politiet kan kontaktes på telefon 114.