Dronningens største citater og dengang hun ramte helt ved siden af

Intet nytårskrudt kunne hamle op med den bombe, dronning Margrethe smed under nytårstalen.

Dronning Margrethe træder tilbage den 14. januar, og overlader tronen til kronprins Frederik. (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Ritzau Scanpix)

"GUD BEVARE DANMARK."

"GUD BEVARE JER ALLESAMMEN."

Således lød dronning Margrethes foreløbigt sidste ord til nationen.

Men efter 52 år i spidsen for Kongehuset er det blevet til rigtig mange ord til danskerne.

Historiker og kongehusekspert Emma Rønberg Paaske har udvalgt de seks største citater fra dronning Margrethe gennem tiden.

1

Den store kærlighed

Dronning Margrethe og hendes store kærlighed Henrik i 1967. (Foto: © Allan Moe, Scanpix Nordfoto)

Tilbage i 1966 havde dronningen året forinden mødt sin kommende livsledsager, Henri de Laborde de Monpezat, eller prins Henrik, som Danmark senere skulle lære ham at kende som.

Om det møde udtalte dronning Margrethe dengang:

"Horisonten stod i flammer"

- Det er et helt specielt citat, fordi hun tidligere faktisk havde været meget i tvivl om, om hun overhovedet ville finde en mand, der ville være interesseret i hende og i det liv, der fulgte med, fortæller Emma Rønberg Paaske.

Samtidig indvarsler citatet en ny måde at finde kærligheden på i det danske kongehus.

- Tidligere har der jo ofte været tale om fornuftsægteskaber i Kongehuset. Men ægteskabet med Henrik er jo virkelig et kærlighedsægteskab, siger Emma Rønberg Paaske.

2

De dumsmarte bemærkninger

Også under årets nytårstale bevægede dronning Margrethe sig ind på pseudo-politisk farvand, da hun adresserede Israel-Palæstina-konflikten. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Hvorvidt Kongehusets opgaver er mange eller få afhænger nok af øjnene, der ser, men en ting er sikkert: Det er en kerneopgave at holde sig upartisk og apolitisk.

Derfor overraskede det også mange, da dronning Margrethe i sin nytårstale tilbage i 1984 gik ind i debatten om de indvandrere og flygtninge, der i de år kom til landet.

"Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt", lød det fra majestæten.

Et citat, der for alvor viste, at Danmark havde fået en ny regent.

- Det er her, hun første gang virkelig træder i karakter som dronning. Nu tør hun pludselig give os denne her løftede pegefinger, siger Emma Rønberg Paaske.

- Nogle vil mene, at man skal helt frem til hendes tale i år, hvor hun nævner Israel, Palæstina og antisemitismen, før man ser noget, der er lige så politisk.

3

En sjælden kommentar om eget køn

Dronning Margrethe har sjældent kommenteret på sit køn. I 1990 gjorde hun dog en undtagelse. (Foto: © Elfelt-Scanpix, Scanpix Denmark)

Dronning Margrethe er, som titlen antyder, en kvinde. Og om nogen en kvinde, der aldrig har været i tvivl om, at hun gjorde sig i et mandefag. Ja, faktisk skulle der jo sådan set en folkeafstemning til, inden hun kunne påtage sig jobbet.

Det var dog ikke noget, den afgående regent holdt meget af at tale om, fortæller Emma Rønberg Paaske.

I 1990 gjorde hun dog en undtagelse over for B.T.

"Det er ikke nogen dum ting at være en mand i en stilling som den her", lød det.

- I starten af hendes regeringsperiode fik hun faktisk en del kritik for, om hun kunne overskue at være en mor, der arbejdede.

- Så jeg tror, at citatet sætter ord på noget, mange kvinder har tænkt gennem tiden, siger Emma Rønberg Paaske.

4

Jeg gjorde mig umage

Dronning Margrethes får med sin beslutning om at abdicere på mange måder lov til at smugkigge på sit eftermæle. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

I bogen 'Mit Liv i billeder' reflekterer dronning Margrethe over sit eget eftermæle. Og her lyder det kort og godt:

"Jamen, jeg vil da egentlig gerne huskes for, at hun gjorde sig umage, og at det battede", lød det.

- Det citat er så vildt. Hun forlanger ikke andet end, at vi husker hende for, at hun gør sig umage, siger Emma Rønberg Paaske.

Er det også en opfordring til Frederik?

- Det tror jeg faktisk, at man skal passe på med at sige. For hun har jo flere gange peget på, at han skal finde sig selv.

5

Da gehøret svigtede

I 2019 var klimaaktivisten Greta Thunberg på manges læber i forbindelse med klimatopmødet i FN. I den forbindelse meldte dronningen sig også ind i klimadebatten. (Foto: © Stephanie Lecocq, Ritzau Scanpix)

Det er dog ikke alle dronningens oneliners, der er gået rent ind. Til den svenske avis Expressen kom hun i 2019 nemlig noget snublende ind i klimadebatten i forbindelse med klimatopmødet i FN.

"Det er pudsigt, at man i et land som Sverige, hvor afstandene er store, skal skamme sig over, at man flyver. Men man kan jo ikke køre i trillebør fra Malmø til Haparanda, om jeg så må sige"

En kommentar dronningen absolut ikke blev populær på, fortæller Emma Rønberg Paaske.

- Hun har altid været god til at læse folkestemningen, men i forhold til klimaspørgsmålet har hun flere gange læst den forkert og gjort sig en smule uheldigt bemærket med nogle citater og holdninger til klimadebatten.

6

Putins døde øjne

En af de få danskere, der har mødt Vladimir Putin er dronning Margrethe. (Foto: © Alexander Zemlianichenko, Ritzau Scanpix)

Med Ruslands angreb på Ukraine i 2022 blev Vladimir Putin den måske mest forhadte mand i Vesten.

Få har mødt den russiske leder, men det har dronning Margrethe. Over for Weekendavisen erindrede hun i 2023 følgende om mødet.

"Jeg kan huske, at jeg tænkte, han ikke var behagelig. Jeg har aldrig set så kolde øjne i mit liv".

En bemærkning, der kom bag på mange.

- Det overraskede mange - mig selv inklusiv - at hun udtalte sig så politisk, siger Emma Rønberg Paaske.