Dronningen har sendt Christian Kjær i skammekrogen med Brixtofte og Ninn-Hansen

Den betingede fængselsdom måtte nødvendigvis koste ham kongelige ordener, siger ekspert.

Christian Kjær ankommer med sin kone Susan Astani til dronning Margrethes 75-års-fødselsdag i 2015. Det fine selskab kommer han ikke til at være en del af i fremtiden efter at have mistet ordener og titler. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Christian Kjær får ikke flere invitationer til officielle selskaber med kongehuset som vært.

Det er en af konsekvenserne af, at han har fået inddraget sine titler og ordener, efter at han for nylig blev idømt 30 dages betinget fængsel og en bøde for at påkøre en frivillig ved et cykelløb.

- Den slags kan han ikke længere komme til, for han har mistet sin rang, siger historiker og tidligere arkivar i Rigsarkivet Nils Bartholdy, der er ekspert i hoffets ordener.

Christian Kjær, der nok er bedst kendt for sit ægteskab med og skilsmisse fra Janni Spies, er ikke længere kammerherre, hofjægermester eller ridder af første grad af Dannebrog.

Ikke bag tremmer

Han er dog langt fra den første, der må vinke farvel til sine kongelige udmærkelser.

Det er nemlig normen, at den slags hædersbevisninger bliver inddraget, når indehaveren overtræder landets love i en grad, så det ikke længere ligger under bagatelgrænsen, forklarer Nils Bartholdy.

- Sådan må det være. Han skal godt nok ikke bag tremmer, men han har fået en betinget fængselsstraf, og det synes dronningen altså var nok til at tage det hele fra ham, siger han.

Christian Kjær til Nytårskur i 2017 med Dannebrogordenen på brystet. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Dronningen fælder dommen

Selv om der i de flere hundrede år gamle statutter for Dannebrogordenen står, at et medlem skal smides ud af det fine selskab, hvis vedkommende bliver ’berygtet for en skammelig gerning’, er det dronningen i egen person, der har fældet dom over Christian Kjær.

- Det er hendes afgørelse i sidste ende, for hun er det, der hedder ordensherre, og det betyder, at hun råder over titlerne.

- Og domstolene har faktisk pligt til at gøre opmærksom på det, så snart der bliver rejst tiltale mod en person med Dannebrogordenen, forklarer Nils Bartholdy.

Flere fortilfælde

Christian Kjær er langt fra den første med ordenspynt på brystet, der har fået rettens ord for at være en lovovertræder, og andre prominente navne har derfor også lidt den tort at blive strippet for kongehusets udmærkelser.

Peter Brixtofte

Peter Brixtofte. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Farums tidligere borgmester måtte vinke farvel til sit ridderkors, allerede få timer efter at han i 2008 modtog en dom på to års fængsel for groft mandatsvig. I et brev fra hofmarskallatet blev han bedt om at levere ordenen tilbage.

Erik Ninn-Hansen

Tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen. (Foto: © BENT MIDSTRUP, Scanpix)

Heller ikke justitsminister Erik Ninn-Hansen, der i 1995 fik ørerne i maskinen og blev idømt fire måneders betinget fængsel i en rigsretssag for sin rolle i Tamilsagen, kunne beholde sin Dannebrogorden.

Jørgen Sehested

Jørgen Sehested i selskab med tyske nazister under krigen. (Foto: © ukendt, Scanpix)

Godsejer Jørgen Sehested fik frataget sin titel som hofjægermester af kong Christian 10. i 1945, fordi han under retsopgøret efter Anden Verdenskrig blev idømt otte års fængsel for blandt andet landsforræderi.