Det var på baggrund af et tip fra en kilde til Politiets Efterretningstjeneste (PET), at politiet kom på sporet af Taxachaufføren i den såkaldte dronesag.
Det kom frem i Københavns Byret i dag, hvor sagen tog sin begyndelse.
I 2016 fik PET nemlig at vide, at Taxachaufføren indkøbte dronedele, og hurtigt herefter iværksatte dansk politi en omfattende overvågning af den i dag 30-årige mand fra Brøndby.
I retten i dag kom det frem, at Taxachaufførens tre biler blev aflyttet, at politiet blandt andet satte en gps på hans bil, og at man hemmeligt havde installeret aflytningsudstyr i hans hjem.
Det betød, at Politiets Efterretningstjeneste fulgte tæt med i alt, hvad Taxachaufføren foretog sig.
- Han bliver ved flere lejligheder observeret af politiet, og man har teknisk observation på hans bil, da han kører til Tyrkiet. Det vil sige, at man har gps på og dermed kan følge ham, lød det fra senioranklager Kristian Kirk under sagen i dag.
På grund af den massive overvågning kunne politiet også følge med, da Taxachaufføren i sensommeren 2016 samlede en kunde op i sin Uber-taxa.
Kunden var tilfældigvis dronesælger, og han kom i snak med Taxachaufføren om dronedelene, som PET så via aflytning kunne følge med i.
Den taxatur førte til, at PET efterfølgende opsøgte dronesælgeren for at indlede et samarbejde med dronesælgeren, hvis Taxachaufføren dukkede op i dronesælgerens butik for at købe droner.
Et samarbejde, som dronesælgeren tidligere har stået frem og fortalt om til DR.
Rejser til Tyrkiet: PET tjekkede bagagen
Taxachaufføren er en af i alt tre tiltalte i dronesagen. Ifølge anklagemyndigheden har Taxachaufføren købt dronedele i Danmark fra sommeren 2015 og frem til efteråret 2017, hvor han blev anholdt.
Anklagemyndigheden mener, at Taxachaufføren har leveret dronedelene til den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur i Tyrkiet.
Han er også sigtet i sagen, men er i dag også bosat i Tyrkiet. Dansk politi forsøger at få ham udleveret til sagen, men Tyrkiet udleverer ikke egne statsborgere.
I anklagemyndighedens bevisførelse indgår otte rejser, som Taxachaufføren har foretaget til Tyrkiet.
I ét tilfælde foretog PET en hemmelig rensagning af Taxachaufførens kuffert i Københavns Lufthavn, da Taxachaufføren i begyndelsen af januar 2017 skulle flyve til Tyrkiet.
PET tog billeder under ransagningen, som blev vist i retten i dag. På billederne kunne man se propeller til droner og tre kvitteringer på køb af dronedele fra danske firmaer.
- Og så kan jeg ikke dy mig for at nævne, at der i kufferten også lå bogen 'Syv år for PET', som den tidligere PET-chef Jakob Scharf medvirker i, sagde senioranklager Kristian Kirk.
Detaljen om netop den bog har ikke betydning for sagen, men er interessant, fordi Jakob Scharf i forbindelse med bogudgivelsen blev kritiseret for at have fortalt om PET's arbejedsmetoder, blandt andet ved at nævne at efterretningstjenesten kan finde på at åbne folks kuffert i en lufthavn.
På overvågningsbilleder fra Københavns Lufthavn af Taxachaufførens hjemkomst fra Tyrkiet kan man se, at Taxachaufføren har en anden kuffert med hjem igen, hvori dronedelene ikke lå.
Opdagede overvågning
DR har tidligere beskrevet, hvordan PET havde puttet sporingsudstyr i nogle af de dronedele, som Taxachaufføren købte gennem dronesælgeren, som han mødte tilfældigt på en taxatur.
Ifølge anklagemyndigheden fattede Taxachaufføren i efteråret 2017 mistanke til, at han blev overvåget. Anklagemyndigheden mener, at Taxachaufføren pillede sporingsudstyret ud af dronedelene.
- Man har en klar fornemmelse af, at Taxachaufføren har afdækket den massive overvågning, som politiet har foretaget. Det var baggrunden for, at han blev anholdt meget kort tid efter, siger Kristian Kirk.
Taxachaufføren nægter sig skyldig. Han har endnu ikke ønsket at lade sig afhøre af politiet, men vil give sin version af sagen under retssagen.
Kan ikke forstå anklage
Ifølge anklagemyndigheden har Abdulkadir Cesur i Tyrkiet samarbejdet tæt med terroristen Basil Hassan om at få leveret dronedele til Islamisk Stat i Syrien og Irak.
Abdulkadir Cesur nægter sig skyldig i sagen, har hans forsvarer forklaret. Dansk politi har ikke kunnet afhøre ham til sagen.
I forbindelse med DR's dækning af 'Dronekrigeren' opsøgte DR Abdulkadir Cesur i den tyrkiske by Bursa og optog et interview med skjult kamera.
Om sin rolle i sagen sagde Abdulkadir Cesur til DR, at 'det er ikke fordi, at jeg er helt uskyldig', men uden at uddybe nærmere.
- Jeg har haft kontakt til ham (Taxachaufføren, red.), men droner kan jeg ikke forstå, hvordan politiet forbinder mig med. Jeg har mulighed for at købe alle de ting her i Tyrkiet. Så kan jeg ikke lige se, hvorfor jeg skulle bruge ham til at købe de ting, hvis jeg har mulighed for at købe det her.
Abdulkadir Cesur sagde samtidig, at han haft kontakt til Taxachaufføren et par gange i Tyrkiet og blandt andet hjulpet ham med at finde rundt.
Se DR's interview med Abdulkadir Cesur her: