Drabschef om ubådssagen: Vi overvejer at rekonstruere forløbet

Politiet leder fortsat efter manglende ligdele i sagen om drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen håber på fremskridt i eftersøgningen i de kommende 10 dage. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Der er fortsat dele af den svenske journalist Kim Walls lig, der ikke er fundet, men eftersøgningen fortsætter.

Det siger drabschef Jens Møller Jensen fra Københavns Politi efter dagens retsmøde i Københavns Byret, hvor varetægtsfængslingen af ubådsejer Peter Madsen er blevet forlænget med fire uger.

Drabschefen fortæller, at der tre gange er blevet brugt svenske politihunde i eftersøgningen, og at de har markeret en del steder, der kan være interessante i efterforskningen.

- På baggrund af de steder, hundene har markeret, har vi gennemført en række dyk. Vi har i dag evalueret og er blevet enige med Forsvarets dykkertjeneste om, at vi fortsætter lidt endnu, siger Jens Møller Jensen.

Eftersøgningen i Køge Bugt vil fortsætte i løbet af den kommende uge til 10 dage, siger drabschefen:

- Og så håber vi, at vi i den forbindelse kan finde de manglende ligdele.

Det mangler der svar på

  • Det er endnu uvist, hvad Kim Wall er død af. Det skyldes blandt andet, at det endnu kun er hendes torso, der er fundet.

  • Væv og hår fundet på en dragt i ubåden er endnu ikke analyseret færdig.

Forsvarer efterlyste rekonstruktion

Peter Madsens forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, kritiserede under dagens retsmøde, at der ikke er blevet lavet en rekonstruktion af de begivenheder, som førte op til Kim Walls død på ubåden i august måned.

På den baggrund argumenterede hun for, at anklagemyndigheden og politiet ikke har kigget grundigt nok på muligheden for, at Kim Wall døde som følge af en ulykke, som hendes klient fastholder.

Drabschef Jens Møller Jensen fortæller, at politiet fortsat overvejer at gennemføre en rekonstruktion.

- Men det er sådan, at det ikke giver mening for os at lave en rekonstruktion om og om igen, så derfor venter vi, til vi har det, som vi kalder alle de taktiske oplysninger i sagen, siger han.

Samtidig fastslår han, at politiet efterforsker bredt og holder døren åben for, at der kan være andre mistænkte i sagen.

- Men nu er fakta i denne sag, at det er Peter Madsen, som er sejlet ud med Kim Wall om aftenen, og at hun ikke er vendt tilbage fra sejlturen. Han har selv erkendt, at hun er død i hans varetægt eller sammen med ham. Så det er et spørgsmål om, hvordan hun er død, siger Jens Møller Jensen.

Vævsmateriale på dragt

Under retsmødet påpegede forsvarsadvokat Betina Hald Engmark også, at Peter Madsen har forklaret, at han rørte ved journalisten efter hendes død.

Det brugte hun som argument for, at det ikke er et stærkt bevis, at der er fundet DNA fra journalisten på Peter Madsen, som obduktionsrapporten har vist.

Drabschef Jens Møller Jensen giver forsvarsadvokaten ret i, at DNA-fundet alene ikke er "så interessant", men han tilføjer, at der også er fundet hår og vævsmateriale på en af Peter Madsens dragter i ubåden, som endnu ikke er analyseret færdigt.

- Men hvis det kan stadfæstes, at det væv er Kim Walls, så kan det måske have en interesse for efterforskningen, siger Jens Møller Jensen.

Skadet omkring dødstidspunktet

Under retsmødet påpegede Peter Madsens forsvarsadvokat yderligere, at der ikke er fundet fysiske beviser på et seksuelt motiv hverken på Kim Walls lig eller på Peter Madsen.

Specialanklager Jacob Buch-Jepsen siger omvendt efter retsmødet, at det manglende DNA-bevis i hans optik ikke svækker mistanken mod ubådsejeren.

Han påpeger derimod, at den endelige obduktionsrapport viser, at Kim Walls kønsdele er blevet skadet omkring dødstidspunktet eller i timerne umiddelbart efter.

Som argument for et styrket mistankegrundlag henviser anklageren desuden til links, der er fundet på Peter Madsens computer, som fører videre til videooptagelser på en harddisk.

- Det er vigtigt for mig at påpege, at det ikke er videoer, som er produceret af Peter Madsen, men det er nogle videoer, som efter vores opfattelse indikerer, at man kan have interesse for fetish, tortur og drab. Der er nogle meget alvorlige videoer om henrettelse af kvinder. Det er ægte videoer optaget i udlandet, siger Jacob Buch-Jepsen.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med forsvarsadvokat Betina Hald Engmark, men hun ønsker ikke at kommentere dagens retsmøde.

UBÅDSSAGEN

  • Torsdag den 10. august sejler ubåden UC3 Nautilus ud fra Refshaleøen med Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall om bord.

  • Natten til fredag den 11. august meldes Kim Wall savnet af sin kæreste. Eftersøgningen af ubåden begynder.

  • Fredag formiddagen ses ubåden i Køge Bugt. Peter Madsen bliver efterfølgende reddet af en privat båd, og ubåden synker. På land står politiet klar til at tage imod ubådsejeren.

  • Københavns Politi oplyser sidst på eftermiddagen, at Peter Madsen er sigtet for manddrab på journalisten efter straffelovens paragraf 237.

  • Lørdag den 12. august begynder bjærgningen af ubåden. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør for lukkede døre og bliver varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab. Politiet opretholder sigtelsen for manddrab.

  • Der bliver ikke fundet nogen personer i ubåden. Politiet oplyser, at den formentlig er blevet sænket bevidst.

  • Senere ændres kendelsen, så Peter Madsen er varetægtsfængslet for 'uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder'.

  • Den 21. august oplyser Københavns Politi, at der er blevet fundet en kvindetorso uden hoved, arme og ben i vandet ud for Amager. Ud fra DNA-undersøgelser bliver det fastlagt, at den døde kvinde er Kim Wall.

  • Sigtelsen mod Peter Madsen udvides, så han også er sigtet for usømmelig omgang med lig.