Thomas Thomsen har over de seneste to dage afgivet sin forklaring i ankesagen i Vestre Landsret i Viborg.
Og undervejs har den 38-årige elektriker, der sidste år blev kendt skyldig i drab, forsøg på voldtægt og usømmelig behandling af lig, flere gange haft rettelser til den måde, han er blevet citeret i den oprindelige retssag.
Derudover er han også flere gange gået i rette med anklagerens formuleringer.
DR var til stede i retten.
Fra anklagemyndighedens side blev der lagt vægt på nye ting i landsretten - blandt andet den 38–åriges forklaring om, hvorfor Mia Skadhauge Stevn endte i hans soveværelse i huset i Flauenskjold.
Her er der således fundet DNA fra Mia Skadhauge Stevn på indersiden af dørhåndtaget.
Ifølge Thomas Thomsen havde han, da han kom kørende til sit hus, hørt en lyd fra Mia Skadhauge Stevn, der lå i bagagerummet.
Det tolkede han som et muligt åndedræt, og derfor ville han have hende ind og ligge rigtigt i aflåst sidelejde.
Han ville ikke lægge hende på gulvet, da gulvet i det gamle hus var koldt at ligge på, så derfor bar han hende ind i sin seng.
Og det måtte være i den forbindelse, at Mia Skadhauge Stevns DNA endte på indersiden af dørhåndtaget, forklarede han.
- Hvis du tænker på, om hun kan have været lukket inde i soveværelset, så er det ikke en mulighed – for den dør kan slet ikke lukkes! udbrød han på eget initiativ, henvendt til anklageren.
Hun kunne være stået ud, mener han
Under sin forklaring gentog den 38-årige, at det ikke virkede til, at Mia Skadhauge Stevn havde travlt med at komme nogen steder hen, efter han samlede hende op på Vesterbro.
Derfor kørte de først til Vestbyen i Aalborg, så til Nørresundby og videre mod Hammer Bakker.
- Det virkede, som om hun trak tiden. Jeg havde på intet tidspunkt indtryk af, at hun havde travlt med at komme fra a til b, sagde Thomas Thomsen i retten.
- Havde du travlt? Spurgte anklageren.
- Nej, svarede han.
Anklageren spurgte også, om hun virkede bange i bilen. Det afviste han.
- Havde hun mulighed for at stå af, hvis hun ville? spurgte anklageren.
- Hvis hun bedt mig bremse op, havde jeg selvfølgelig sat hende af. I den bil, jeg havde, kunne man i øvrigt bare åbne døren, så ville bilen bremse op, sagde Thomas Thomsen.
- Vidste hun det? spurgte anklageren.
- Nok ikke. Men hvis hun havde forsøgt, ville man ikke kunne lave nogle numre, svarede han.
Ikke enig i alt
I forbindelse med ankesagen er Thomas Thomsens forklaring fra byretten blevet læst højt i landsretten.
Han fik derefter mulighed for at udtale sig igen, hvilket han indvilligede i – og her kom det frem, at der var flere ting fra byrettens referat den 38-årige elektriker mener, er misvisende i forhold til virkeligheden.
I går og i dag har han blandt andet fortalt:
- •
I byrettens referat er han citeret for, at han “er god til førstehjælp”. Det er han blevet spurgt ind til i forbindelse med, at han ikke ydede førstehjælp på Mia Skadhauge Stevn, da hun ifølge hans forklaring faldt i Hammer Bakker og pådrog sig en skade på halsen, som endte med at være dødelig. I landsretten sagde Thomas Thomsen, at han VAR god til førstehjælp tilbage i 2007, da han fik sit første førstehjælpsbevis. Men det var fordi, han brugte hele aftenen inden på at læse fagmateriale. Han gennemførte også førstehjælpskursus i 2018. Men her sagde han, at alle, der mødte op, bestod. Derfor mener han ikke, han er god til førstehjælp i dag – eller den nat, Mia Skadhauge Stevn døde.
- •
Thomas Thomsen afviste også et udsagn fra en ekskæreste, der i byretten fortalte, den 38-årige havde lænket hende til en radiator med håndjern mod ekskærestens vilje. Men det er løgn, lød det fra den tiltalte. Håndjernene har aldrig været brugt til noget seksuelt, men er købt for mange år siden til rollespil.
- •
Han kom også med en forklaring på nogle af de krypterede mapper, der er fundet på hans computer. Mapperne indeholdt billedfiler og var navngivet med kvindenavne, stednavne og i nogle tilfælde ordet ”luskeri” – fx ”luskeri Sæby”. Til det forklarede Thomas Thomsen, at mapperne i virkeligheden indeholdt tekstfiler, han har gemt som billeder – altså ikke "rigtige" billeder. At nogle af mapperne hedder noget med luskeri, skyldes blandt andet, at han på et tidspunkt havde et fritidsjob på Sæby Vandrehjem. Her kom der på et tidspunkt nogle piger og sagde, der stod en mand i skovkanten, som på afstand lignede en blotter. Efter den episode begyndte han at notere, hvis han så noget mistænkeligt eller nogen, der løb fra et sted, forklarede han. Det blev så noteret i et dokument, som han konverterede til et billede og gemte i de krypterede mapper. Det er ikke lykkedes politiet at få adgang til mapperne.
- •
Thomas Thomsen afviste at have afspillet en video for en tidligere kollega af en kvinde, der bliver voldtaget i en tandlægestol.
- •
Thomas Thomsen svarede under hele sin forklaring roligt, hurtigt og meget detaljeret på anklagerens spørgsmål. Han rettede dog også anklageren flere gange fra vidneskranken. Blandt andet i forhold til de stop, GPS-oplysninger viser, han har gjort i Hammer Bakker. Han er uenig i, at han har gjort tre ”stop”. Han betegner det ene som ”et hold”, da det var kortvarigt.
- •
Derudover blev det et diskussionsemne mellem den 38–årige og anklageren, hvad ”et kvas” er. Ifølge Thomas Thomsen faldt Mia Skadhauge Stevn i Hammer Bakker den nat. I faldet blev hun – ifølge ham – alvorligt kvæstet, fordi hendes taske sad fast i noget ”kvas” i skovbunden. I den forbindelse viste anklageren et billede af en bunke grene. Men det var ikke dét, den 38-årige mente med et kvas. Det kvas han husker, er meget mindre end det, anklager viser frem. Og det lå også længere inde i skoven, forklarede han.
- •
Sammen med sin forsvarer Mette Grith Stage gik Thomas Thomsen også i rette med udskriften fra byretten. Her står det angiveligt, at Mia Skadhauge Stevn i bilen skulle have sagt, at hun skulle køres ”hjem” – altså til sin bopæl. Men det var ifølge den 38-årige ikke det, de snakkede om. De snakkede om, han skulle køre hende ”et sted hen”, altså ikke nødvendigvis til hendes bopæl.
Foruden disse punkter fastholdt og gentog Thomas Thomsen sin forklaring fra byretten.
Det kan du læse mere om herunder.