Danmarks Radio begik fejl, men ikke i det omfang, statsministeren taler om, når han angriber DRs troværdighed. Det konkluderer Jacob Mollerup, som er lytternes og seernes redaktør i sin gennemgang af sagen om DRs dokumentarfilm Den hemmelige Krig efter at have genset film og indslag og gennemgået forløbet af sagen.
Hans hovedindtryk er, at dokumentaren er en tiltrængt film om et vigtigt emne.
- Når man går det hele igennem, så er min konklusion, at der ikke er tale om nogen grov manipulation eller fusk. De beskyldninger rammer helt forkert. Jeg mener ikke at DR er noget kæmpe troværdighedsproblem, som det er fremgået af debatten de seneste dage, siger Jacob Mollerup.
Gade skulle have haft åbent tilbud
Det er dog ikke det samme som at DR ikke begik fejl i sagen. For eksempel var det en fejl, forsvarsminister Søren Gade som den centrale politisk ansvarlige ikke tidligere i forløbet fik et åbent tilbud om at få forevist dokumentaren i DR Byen eller i ministeriet.
Forløbet gav forsvarsministeren anledning til at kritisere lanceringen af filmen - frem for at forholde sig til filmens pointer, siger Jakob Mollerup. Han savner proportioner i debatten om filmen:
Mangler kritisk journalistik
- Det er jo ikke fordi vi i Danmark har haft ret meget selvstændig opsøgende kritisk journalistik om den danske deltagelse i krigene i Afghanistan og til dels heller ikke i Irak, siger lytternes og seernes redaktør..
- Derfor er det lidt kedeligt, når der endelig kommer et kritisk program, så kommer man ikke til at diskutere indholdet, men nogen andre ting omkring programme, siger Jacob Mollerup til Radioavisen.
Han mener, at det er en film, "der fra starten har sat sig for at være kritisk over for magthavernes forklaringer", og at der netop er brug for en sådan indstilling i sager som denne, hvis man ikke vil nøjes med pressemeddelelserne og de officielle forklaringer.