DR sætter fokus på integration i Danmark

På tværs af platforme giver DR i uge 47 og 48 særlig opmærksomhed til integrationen i samfundet.

472.768 mennesker i Danmark står i centrum af tidens største debat. Om økonomi, om politik, om grænser, om krav, om tolerance, om kultur, om danskhed.

Om hvem vi er, og hvem vi gerne vil være.

Vi kalder dem indvandrere, flygtninge eller efterkommere. Fra ikke-vestlige lande.

Nogle tilføjer, at de er en bonus, der er helt afgørende for vores fælles fremtid i en global verden. Andre ser dem i stedet som en byrde eller ligefrem en trussel mod velfærd og kultur.

Selv kalder nogle af dem sig for danskere og synes, at de er det. Andre kalder sig noget andet uden ambitioner om at blive danske.

Fælles for dem er, at de eller deres forældre kommer fra et andet sted i verden end Danmark. De er ikke ens, selv om de fleste har en holdning til dem.

Og så står de sammen med ordet integration øverst på listen over emner, der optager politikere og befolkning. Hvordan går det med integrationen?

Skidt, konkluderede Dronning Margrethe forleden i en ny bog og konstaterede, at hverken danskere eller nytilkommere har gjort nok for integrationen.

- Vi troede nok, at den slags ting ville gå af sig selv. Hvis man gik på gaderne i København og drak det kommunale vand og tog den kommunale bus, blev man nok dansker i løbet af kort tid. Det var så indlysende for os, og derfor troede vi, at det måtte det også blive for dem, der slog sig ned og boede her.

- Sådan var det ikke. Det har vi lært. Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark. Det gør man ikke nødvendigvis, fastslog Kongerigets statsoverhoved.

Med begge øjne

Dronningen har givet bolden op. Og de næste to uger forsøger DR at gøre os klogere på hinanden. Få fakta til at supplere fordomme og holdninger. Få sat nuancer og ansigter på debatten.

Sammen med Danmarks Statistik forsøger vi at skabe et fundament for en svær debat uden bagtanker om, hverken hvad målet med integration eller debatten skal være.

Journalistik skal se verden med begge øjne: Der, hvor det går godt. Og der, hvor det gør ondt.

Afdække problemerne og måske endda inspirere både beslutningstagere, gamle og nye borgere i Danmark til mulige løsninger.

Vi håber at kunne facilitere en debat om et bedre i morgen. Og vi håber, at du uanset holdning og baggrund vil bidrage – konstruktivt og i en ordentlig tone.

Følg med i TV, radio, på dr.dk og på de sociale medier.

For - Vi deler Danmark.

DR Nyheder