DR om ’Uenige Sammen’: 'Vi vil have danskerne til at tale sammen'

Særligt de unge og dem, der ikke rigtig gider politik, håber DR at få med i projektet.

Diana Skotte er Event- og udviklingschef i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter. (Foto: © agnete schlichtkrull)

Samtale frem for debat.

Sidstnævnte skal der nok blive rigeligt af i et år, hvor der skal afholdes folketingsvalg, og derfor vil DR i sin dækning også forsøge at skabe rum for, at danskerne kan mødes to og to, ansigt til ansigt og tale sammen om politiske og værdibaserede emner, som de ser forskelligt på.

Uenige Sammen’ hedder projektet. Det kommer til at kulminere søndagen før folketingsvalget, når alle, der deltager, mødes med en udvalgt samtalepartner, som de er uenige med.

Event- og udviklingschef i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter, Diana Borup Skotte, fortæller, hvorfor ’Uenige Sammen’ er blevet sat i værk.

Hvad er formålet med projektet ’Uenige Sammen’?

Det er et af de projekter til det kommende folketingsvalg, som jeg glæder mig allermest til, for det understøtter en af vores vigtigste målsætninger, og det er at motivere til engagement i demokratiet.

Vi har lavet et stort forarbejde og været ude at tale med en masse mennesker – unge som gamle, på tværs af sociale skel og over hele landet, og det står klart, at i Danmark mener alle noget, og de gør det med overbevisning.

Vores håb er så, at vi kan være med til at skabe en god samtale mellem dem, selvom de er uenige og ellers ikke ville have talt sammen.

Hvorfor er det en opgave for DR at få borgerne til at tale sammen?

Jeg ser det at skabe fællesskab og demokratisk dialog som et af DR’s absolutte kerneområder og en oplagt public service-opgave. På det punkt har DR en særlig rolle.

Vi er i forvejen gode til at have en dialog med danskerne, og her tilfører vi i virkeligheden bare et fællesskab, som folk kan mødes i.

Hvem håber I, deltager i det her projekt?

Selvfølgelig så mange som overhovedet muligt. Jo flere, desto bedre.

Men jeg bliver særligt glad, hvis vi får de yngre generationer til at deltage. Så vi kan høre, hvad de har af holdninger til samfundet og håb for fremtiden. Af samme grund er en del af projektet også rettet mod uddannelsesinstitutioner.

Og så vil vi også gerne have fat i dem, der ikke kunne drømme om at se et politisk program på tv, eller som måske endda er i tvivl om, om de overhovedet gider at stemme til folketingsvalget.

Lykkes det, så bliver jeg glad.

Handler det her udelukkende om at tale aktuel politik med folk, man ikke kender?

Næh, egentlig ikke. Det skal handle om grundværdier og ikke partipolitik.

Det er en måde at forstå og forbinde mennesker igennem samtale og det fysiske møde, og hvis folk bliver klogere på hinanden undervejs, så synes jeg, at det har været en succes.

Hvorfor skal man bruge en søndag på at tale med en, man er uenig med?

Jeg er overbevist om, at vi er nået til et punkt, hvor danskerne faktisk gerne vil tale med hinanden, også på tværs af stærke meningsskel. Det kan godt virke lidt, som om vi i dag primært taler - altså sådan rigtig samtaler - med folk, som vi i forvejen er enige med.

Lidt forsimplet sagt tror jeg, at folk er klar til at kigge op fra mobiltelefonen og træde ud på fortrappen for at møde et andet menneske med intet andet formål end at have en god samtale med en fremmed.