Ledelsen i DR har de seneste dage fået hård kritik fra medieordførere og andre kanter i en sag om den tidligere mediedirektør Gitte Rabøl, der har fået ny rolle i DR.
Efter seks år som medlem af DR's direktion meldte Gitte Rabøl i oktober sidste år sin afgang. Hun skulle efter aftale med ledelsen i stedet lave strategiske opgaver for DR i en periode på et år.
Ekstra Bladet kunne i går fortælle, at Gitte Rabøls nye funktion i DR er som mangfoldighedskonsulent, og at hun beholder sin årsløn på 2,1 millioner kroner, selv om hun ikke længere er direktør.
'Vanvittigt', 'himmelråbende kritisabelt' og et 'urimeligt højt lønniveau', lyder reaktioner fra medieordførere for SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, ligesom indholdet af arbejdet med mangfoldighed har vakt undren.
DR bestyrelsesformand, Michael Christiansen, udtaler sig nu om sagen til DR Nyheder.
Kan du forstå kritikken?
- Nej. For mig er kritikken en anelse uforståelig. Men hvis man ser det lys, sagen er blevet fremstillet i, så kan jeg måske godt forstå det.
- Det er beskrevet som en form for ekstern konsulenttjeneste, og det er der slet ikke tale om. Gitte Rabøl har som mediedirektør hele tiden haft ansvaret for indsatsen på mangfoldighedsområdet. Nu er hun ansat som kommitteret og refererer til generaldirektøren.
Hvorfor kunne den nye mediedirektør ikke overtage mangfoldighedsarbejdet?
- Det var der ikke mulighed for. Den nye mediedirektør har nok at gøre med at passe sit job. Hun (den nye mediedirektør Henriette Marienlund, red.) skal senere udføre opgaven med at sikre mangfoldighed, når den strategiske retning er lagt.
- Mangfoldighedsområdet er en af vores vigtigste opgaver i de kommende år, og tankearbejdet bag er forankret hos Gitte Rabøl. Ingen ved mere om det end hende.
Hvorfor kunne Gitte Rabøl så ikke blive i sin stilling og udføre det?
- Fordi hun gav udtryk for, at hun ville fratræde. Og så havde jeg og generaldirektøren en drøftelse med hende, hvor vi tilbød at forlænge hendes kontrakt og arbejde med de her problemstillinger inden for mangfoldighed.
Når hun selv fratræder og bliver hyret til en ny stilling, hvor hun kun laver en del af sit hidtidige arbejde og ikke længere har personaleansvar, hvorfor skal hun så have samme løn som tidligere?
- Det var, fordi bestyrelsen valgte at opprioritere mangfoldighedsarbejdet. Det ville komme til at fylde mere.
Hendes løn på 2,1 millioner kroner er mange penge. Hvordan fandt I ud af, at det var den løn, indsatsen var værd?
- Hun havde en direktørkontrakt, og nu har den fået et nyt indhold. Det arbejde, hun udfører for bestyrelsen, er et fuldtidsarbejde.
Men hun er ikke længere direktør, så hvorfor en direktørløn?
- Fordi hun udfører et arbejde, der i realiteten er direktørarbejde. Det er jo ikke første gang i verdenshistorien, at man har en leder, som bliver taget ud til strategisk arbejde.
Hvad er det mere præcist, Gitte Rabøl skal lave som mangfoldighedskommitteret?
- DR må indrette sig efter den ekstremt store mangfoldighed, mediebilledet har vist inden for de sidste få år. Vi skal mere ud i provinsen og nå ud til flere lag af samfundet. Have flere vinkler på virkeligheden og arbejde mere nuanceret ude i kanterne af det danske samfund.
Det lyder som flotte målsætninger, men hvad er det helt konkret, hun skal lave?
- Det her er opdraget fra bestyrelsen, og det har Gitte Rabøl fået et år til. Det er en stor opgave, som kan betyde store ændringer for DR i fremtiden.
Flere andre sager fra DR har på det seneste fået negativ opmærksomhed. Hvilke konsekvenser tror du, det kan få for DR?
- Det har jeg ingen anelse om. Så skal du snakke med politikerne om, hvilket fokus de har. Jeg mener ikke, de forskellige sager kan sammenlignes.
Bestyrelsesformand Michael Christiansen oplyser, at Gitte Rabøl vil være kommitteret for DR's bestyrelse og direktion fra 1. april 2017 til udgangen af april 2018.
Hendes arbejde bliver afsluttet med en redegørelse om den mangfoldigheds-indsats, DR skal yde i de kommende år.