Uden en dommerkendelse har Skat i flere år krævet - og efter eget udsagn også fået - personfølsomme oplysninger om borgeres kommunikation udleveret fra teleselskaberne.
Oplysningerne om, hvor og hvornår telekunder har ringet, og hvem de har ringet til, er nemlig et effektivt redskab til at kortlægge, om en borger har pligt til at betale skat i Danmark. Men problemet er, at metoden ifølge landets førende eksperter er ulovlig.
Det skriver Politiken.
Kun ved alvorlig kriminalitet
EU-retten kræver nemlig, at myndigheders indgreb i meddelelseshemmeligheden og borgernes privatliv kun må ske i efterforskningen af alvorlig kriminalitet og som udgangspunkt kun med en dommerkendelse.
Senest har EU-domstolen 8. april annulleret det såkaldte logningsdirektiv, som danske overvågningsregler hviler på, fordi den brede indsamling af teledata krænker privatlivets fred.
- Dommen bestyrker det, som vi er mange, der har ment længe, at Skat ikke må kræve at få udleveret logningsdata fra teleselskaberne til almindelige skattesager. Hvis Skat vil have fat i de her oplysninger, skal der være tale om alvorlig kriminalitet, og så skal man som udgangspunkt forinden have en dommerkendelse, siger Søren Sandfeld Jakobsen, professor i it- og teleret ved Aalborg Universitet, til Politiken.
Ud fra Skats skøn
Skat har begrundet sin praksis med en paragraf i skattekontrolloven, der siger, at myndigheder og virksomheder skal udlevere oplysninger, som Skat skønner har væsentlig betydning for den såkaldte skatteligning.
I teleselskabernes tilfælde stiller tre forskellige regelsæt, der har rod i to EU-direktiver, krav om, at selskaberne skal registrere og gemme oplysninger om kundernes telekommunikation.
Flere partier kræver undersøgelse af Skat
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Morten Østergaard (R). Men hans ministerium oplyser, at man på baggrund af EU-dommen har iværksat en undersøgelse. Også Erhvervsstyrelsen har nu iværksat en undersøgelse af EU-dommens konsekvenser for de hjemlige teleregler. Det samme har Justitsministeriet.
Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti kræver en undersøgelse af Skats metoder, skriver Politiken
/ritzau/