Her følger et uddrag af en mail som direktør i Waterfront, Lars Poulsen, sender til underdirektør i DSB, Peder Nedergaard Nielsen onsdag d. 2. november 2011. Emnet er "DSB kontraktsforhold":
Copenhagen Climate Network og Magasinet Climate
WATERFRONT Communications etablerede med DSBs støtte Copenhagen Climate Network (i daglig tale CCN) og Magasinet Climate. CCN afholder dialogmøder og konferencer med det formål at fremme den kollektive transport til gavn for fremtidens klima og miljø, og Climate sætter fokus på klima og miljøpolitiske tiltag generelt og på infrastruktur specifikt.
CCN har altid den siddende formand for Miljøudvalget som formand for advisoryboard, og vi har tilknyttet en lang række politiske beslutningstagere til dette advisory board, for at sikre at vi altid kan låne lokaler på Chriastiansborg, komme i dialog med folketingsmedlemmer og i det hele taget altid har en plausibel anledning til at drøfte ethvert spørgsmål af betydning for den kollektive trafik. Det er baggrunden for, at vi tager miljø og klimaspørgsmål op i en bred sammenhæng, for på den måde kan vi favne både dem der foretrækker gummihjul, bane, vinger og skrueaksler - for slet ikke at tale om faste installationer.
CCN har via COP-møderne et vidtstrakt internationalt netværk, og i takt med at DSB har vundet internationale opgaver, er det blevet stadig vigtigere, at kunne trække på netværket. Vi har senest i forbindelse med First-sagen haft glæde af CCNs samarbejde med Nordisk Råd.
Climate giver os mulighed for at etablere dialog med de centrale interessenter i sammenhænge, hvor DSB- direkte eller indirekte - er part. Formuleret direkte, så er medieomtale og vidensdeling den modydelse, som vi kan yde politikere som arbejder for DSBs sag.
I forhold til DSB's egen kommunikationsafdeling er dette redskab en hjælp. Fordi der kan opstå rygter - berettigede eller uberettigede - om politisk kontrol med DSB's interne medier. Climate fremstår neutral i disse sammenhænge, og kan derfor agere frit - på vegne af DSB. Spørgsmål i forbindelse med eks. DSBs fremtid som SOV - alternativt en rolle tættere knyttet departementet eller eks. Transportministerens ønsker til en ny administrativ overbygningpå hovedstadens trafikselskaber, har Climate vist sig som et effektivt arbejdsredskab, som accepteres af alle.
De mange trafikpolitiske interessenter har alle et naturligt ønske om at komme tættere på DSBs ledelse, ligesom departementet og ministeren har et tilsvarende naturligt ønske om at kontrollere informationsudveksling og fungere som filter. WATERFRONT kan skabe den nødvendige dialog på en neutral platform, og i særlige tilfælde etablerer vi platformen til formålet. Det succesrige forhandlingsforløb omkring Odder - Grenaa-banen er et godt eksempel på hvordan mange interessenter kan spille sammen, sådan at DSB kommer fornuftigt igennem i forhold til dem alle.
Efter valget og årsskiftet henne i marts'12 er Danmark vært for et regionalt miljøtopmøde, og med baggrund i det kaotiske forløb under COP 15, må det formodes, at en ny regering vil forsøge at sætte en positiv klima og miljødagsorden med kollektiv transport centralt placeret. DSBs internationale opgaver, betyder at vi skal positionere os i denne sammenhæng. CCN er langt i dette forløb for at sikre DSB en platform.