En hjerneskadet psykiater praktiserede i Danmark i mere end ni år, inden Sundhedsstyrelsen greb ind og fratog ham autorisationen midlertidigt i 2013.
Det skete, selvom Sundhedsstyrelsen fra 2004 og frem fik mere end 20 alvorlige indberetninger om psykiateren fra både patienter, pårørende, læger, misbrugscentre og kommuner.
I indberetningerne er der blandt andet advarsler om, at psykiateren stiller diagnoser for hurtigt, uddeler medicin med løs hånd og ofte i for høje doser.
Herunder har vi samlet nogle af de mest alvorlige indberetninger, som DR Nyheder har fået indblik i gennem aktindsigt i Sundhedsstyrelsens dokumenter.
Patienten bestemmer
Maj 2010:
En embedslæge modtager en klage over psykiateren fra en ægtefælle til en af psykiaterens patienter. Ægtefællen skriver i klagen om et møde med psykiateren:
"(Psykiateren red.) har under samtalen orienteret os om, at det er patienten, der bestemmer, hvad medicin han ønsker at få. Det er jeg dybt uenig i. Det føles virkelig skræmmende og utryg."
Klienter arbejder i sommerhus
Juni 2010:
I et notat til en embedslæge skriver en anden embedslæge, at hun er blevet ringet op af lederen af et misbrugscenter:
"Han har hørt rygter fra klienter, der kan få udleveret Ritalin meget let. (Psykiateren red.) har bl.a. haft et par klienter til at arbejde i en weekend i sit sommerhus mod Ritalin."
Medicin uden recept
August 2010
En leder af et andet misbrugscenter skriver til embedslæge med følgende oplysninger:
"En klient praler med, at han kan få udleveret alt den medicin, han ønsker af (psykiateren red.) og desuden låne hans private bil."
"Klienter har oplyst, at de kan få udleveret medicin uden recept fra (psykiateren red,) - et mønster i udsagnene, bekymrer os."
"Klient oplyser desuden, at psykiateren besøger ham, ligesom en anden meget misbrugsbelastet kvindelig patient, privat om aftenen."
Udskriver hurtigt diagnoser
August 2010
En medarbejder i Thisted Kommune skriver følgende til embedslæge med beretninger fra misbrugere i kommunen og lederen på et forsorgshjem.
"Alle kan få udskrevet/genudleveret ekstra ritalin. Alle der er i kontakt med (psykiateren red.) får diagnosen ADHD og får udskrevet medicin. Endvidere udskrives støttemedicin ad libitum"
"Lederen på et forsorgshjem (...) fortalte, at han altid satte en medarbejder til at følge (psykiateren red.) rundt på institutionen, idet flere af beboerne ellers ville blive diagnosticeret ADHD, før (psykiateren red.) igen var ude af huset."
ADHD-diagnose på en halv time
September 2010
Herning Kommune modtager en henvendelse om forældre, der er utilfredse med psykiateren. Forældrene fortæller om en ADHD-diagnose, der stilles efter en halv times konsultation, hvorefter de får et stykke papir. Kommunen skriver til embedslægerne:
"I papiret er der ingen beskrivelse af barnet, ingen test eller andet til at underbygge diagnosen. Der ordineres herefter medicin som oftest Ritalin. Vores opfattelse er, at dette er yderst mangelfuldt, da det ikke kan anvendes i forhold til vores sag, sag i forhold til skole mv"
"Vi er meget utrygge ved denne form for diagnosticering og vil gerne stille spørgsmålstegn ved kvaliteten."
Sælger helseprodukter
Oktober 2010
Chef på et omsorgshjem skriver til embedslæge om psykiaterens behandling af beboere:
"Vi har oplevet, at vi ved henvendelse som personale, at psykiateren virker til ikke at have styr på, hvem vi henvender os om."
"Vi har konstateret, at en af vores beboere køber en del dyre helseprodukter gennem denne psykiaters helsefirma, som han driver ved siden af sin praksis."
"Disse oplevelser gør os som personale utrygge ved den pågældende speciallæges gøren og laden og undrer os over, om han er kompetent til at varetage vores beboeres bedste."
Kommer på uanmeldt besøg hos patient
Oktober 2010
En patient, Anitha Hedelund Jessen, ringer til embedslægen og fortæller, at hun er utryg, efter at psykiateren er kommet på uanmeldt besøg hjemme hos hende en søndag, selvom hun har frabedt sig det.
Med sig har han haft personer med guldkæder og dårlige tænder, beskriver Anitha Hedelund Jessen til embedslægen.
Du kan læse hele hendes historie her:
Hurtig diagnose til flygtninge
Marts 2011
En socialrådgiver skriver følgende til embedslæge, der rapporterer:
"Hun oplyser, at (psykiateren red.) er meget hurtig til at stille sine diagnoser. Det gælder ADHD, som han stort set stiller, hvor som helst ved en hurtig samtale med mennesker, fx nede i byen eller på gaden."
"Nogle gange opsøger han selv personerne. Rigtig mange får diagnosen ADHD. Flygtninge får stort set alle diagnosen PTSD."
Medicin mod arbejde
April 2011
Medarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune klager over psykiateren til embedslægerne. Hun skriver, at kommunen tidligere har indgivet mundtlige og skriftlige klager over (psykiateren red.).
"Flere fortæller, at de får medicin mod at arbejde, laver pc, får aftensmad, hjælper med haven"
"Vi er meget bekymrede. Dels over, at der bliver skabt afhængighed hos borgerne, men også at de får så meget, at de kan sælge af det."
"Giver medicin, uden egen læge ved det, til folk han ved har misbrugsproblem."
Sundhedsstyrelsen afviste indsigt
Sundhedsstyrelsen nægtede i første omgang at udlevere indberetninger og andre dokumenter til DR Nyheder i sagen, så offentligheden kunne få indsigt i, hvad der er foregået. Blandt andet de indberetninger, du kan se herover.
Siden har ombudsmanden så fastslået, at det var ulovligt at hemmeligstemple dokumenterne, og derfor kan DR Nyheder nu give indblik forhold omkring psykiateren.
Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk
Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.