DNA-test: Vi er 2,75 procent neandertaler

I dag fik 600 gymnasieelever resultatet af en DNA-test, som fortæller, hvor meget neandertaler vi har i os, men senere skal give svaret på, hvem vi er.

Gymnasieelever fra hele landet var i dag samlet på Aarhus Universitet for at høre, hvor meget neanderthaler, der er i dem. (Foto: © DR, DR)

2,75 procent. Så meget neandertaler er vi i gennemsnit, viser en DNA-undersøgelse af mere end 700 gymnasieelever.

Eleverne kommer fra gymnasier over hele landet og har deltaget i en undersøgelse, der er foretaget af en forskergruppe ved Aarhus Universitet.

Eleverne fik i dag at vide, hvor stor en procentdel neandertaler de er. Nogle var lidt mere neandertaler end andre.

- Jeg er 3,07 procent neandertaler, men jeg ved ikke, hvad jeg skal tænke om det. Det er højere end landsgennemsnittet, men de siger jo selv, at det giver højere hjernekapacitet. Jeg tror, man skal sætte sig lidt mere ind i det, før man kan præcist give svar på, hvad det lige betyder, siger Simon Olsen fra 1.y på Langkær Gymnasium i Tilst.

Elev: Der har været god mening med projektet

- Det har været en god undersøgelse. Der har været en god mening med projektet, og det har hængt sammen med vores undervisning, så det har jeg været godt tilfreds med, siger Simon Olsen om sin deltagelse i undersøgelsen.

Professor Peter Kjærgaard, som er en del af forskerholdet bag undersøgelsen, har i det hele taget fået positive tilbagemeldinger fra gymnasieeleverne, som er blevet valgt til forsøgspersoner af to årsager.

- Vi vil gerne invitere gymnasieeleverne indenfor på universitetet og vise dem, hvordan forskning foregår, og vise dem, at vi ikke sidder med alle de færdige svar, fortæller professor Peter Kjærgaard.

Derudover er det let at sikre, at undersøgelsen dækker et repræsentativt udsnit af befolkningen, ved at udvælge gymnasier fra hele landet, fortæller han.

Stamtræ klar om et år

I sidste ende skal de indsamlede data fra gymnasieeleverne hjælpe til at kortlægge danskernes genetiske historie. Hvem vi er, og hvor vi kommer fra.

Om et års tid håber Peter Kjærgaard at være så langt i kortlægningen, at han kan vise et stamtræ over danskerne, der går op til 1.000 år eller mere tilbage i tiden.