- Jeg vil risikere at blive fængslet i flere år for at have gjort ingenting. Bare fordi, jeg har sagt, at krigen er forkert, og at jeg ikke vil have, at den fortsætter.
Det siger den 31-årige Dmitrii Borisevich, der er herboende russer og som har meldt sig ud af den Putin-kritiske forening Danske Venner af et Demokratisk Rusland. Russiske politikere vil nemlig forbyde foreningen. Derfor har Dmitrii Borisevich valgt at forlade foreningen.
- Jeg blev i bund og grund nervøs omkring det, fordi det ikke er hver dag, at jeg bliver erklæret uønsket. Jeg forsøgte at undersøge og forstå, hvad det vil kunne have af betydning for mig. Og jeg tror, at der vil være en risiko for, at jeg blev retsforfulgt, hvis jeg fortsatte som bestyrelsesmedlem og tog tilbage til Rusland, siger han.
DR fortæller i dag, at en politisk kommission i Rusland har indstillet den danske forening til at blive stemplet som en "uønsket organisation" og dermed ulovlig at være med i. Og det kan have alvorlige konsekvenser for russiske statsborgere at lede foreninger med det stempel.
- Deltagelse i deres aktiviteter er en strafbar handling, der kan medføre op til seks års fængsel for ledende medlemmer for sådan en organisation. Og det gælder også, hvis man befinder sig i udlandet, fortæller Katrine Stevnhøj, der er ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet hvor hun blandt andet forsker i russisk aktivisme.
Opholder sig i Danmark midlertidigt
Dmitrii Borisevich opholder sig i Danmark med et arbejdsvisum, der sammen med hans russiske pas står til at udløbe i efteråret 2023. Og det var afgørende for, at han valgte at melde sig ud af den danske demokratiforening.
- Der er altid en risiko for, at jeg vil være nødt til at tage tilbage til Rusland. Mit status i Danmark er ikke permanent. På den måde var det for stor en risiko. For at være helt ærlig prøver jeg at lade være med at tænke for meget på det, for det gør mig nervøs. Men skulle jeg blive, ville jeg føle, at jeg ikke var velkommen hjemme i Rusland.
Udover Dmitrii Borisevich har yderligere endnu et bestyrelsesmedlem valgt at forlade sin post i foreningen fordi foreningen står til at blive forbudt. DR har talt med personen, som ikke ønsker at stå frem med navn og ansigt og fortælle om sine overvejelser om at forlade foreningen, af frygt for repressalier fra de russiske myndigheder.
Tilbage er fem bestyrelsesmedlemmer, deriblandt Daria Wagner, der er forkvinde for Danske Venner af et Demokratisk Rusland. Hun er er bekymret for hvad der nu vil ske med foreningen.
- Jeg vil være frygtlig ked af det, hvis deltagelse i vores organisation udsætter nogen i fare. Men det er præcis den virkning, som den russiske regering har tænkt sig: at skræmme aktivister fra deltagelse, siger hun.
Ekspert forventer, at dansk forening forbydes i Rusland
Den politiske kommission, der har udpeget Danske Venner af et Demokratisk Rusland til at erklæres som en "uønsket organisation", har videresendt sin indstilling til Ruslands statslige anklagemyndighed, som i sidste ende skal afgøre sagen.
Men det er forventeligt, at Danske Venner af et Demokratisk Rusland ender med at forbydes, som den politiske kommission ønsker. Det vurderer Katrine Stevnhøj, der forsker i politisk aktivisme i Rusland.
- Når vi ser på de her sager så er det mere en bureaukratisk og formel proces, mere end der er nogen, der skal tage stilling til det. Det russiske retssystem er styret fra oven. Men det giver en kulisse af, at der er en retssikkerhed, der reelt ikke er der, fortæller hun.
Til DR oplyser den russiske ambassade, at de ikke har information om, hvornår der falder endelig afgørelse i sagen om at erklære den danske forening som en "uønsket organisation".